Gif tig svamp

Fem svampe du ikke skal servere på en date

Svampene pibler frem i de danske skove, men inden du inviterer din udkårne på en hjemmeplukket date skal du lige sikre dig, at I ikke dør af flødesovsen.

Der er et stort udvalg af lækre svampe i de danske skove, og betingelserne er gode for at invitere din udkårne på en romantisk hjemmeplukket middag.  Men får du fat i de forkerte svampe til flødesovsen, kan både du og din date i værste fald dø. Nogle symptomer viser sig allerede, før I når til desserten.

  • Almindelig blækhat. Hvis du spiser denne svamp, skal du være afholdende i flere dage efter indtagelsen. Svampen indeholder et stof, der virker som antabus. Hvis du serverer vin til middagen, får I hjertebanken og angstanfald.

  • Spiselig Stenmorkel. Trods navnet, må du ikke spise svampen rå i salaten. Så dør du. Giften forsvinder dog delvist ved lang tids kogning, og så er svampen ’kun’ kræftfremkaldende.

  • Giftig Trævlhat. Nervegiften i svampen angriber musklerne i din mave og tarme. Symptomer dukker op efter et par timer, hvor du kaster op og får hedeture.

 

  • Grøn Fluesvamp.  Svampen er den giftigste i Danmark og ødelægger dine nyrer og lever. Symptomerne kommer først efter 12 timer, hvor du kaster op, og har symptomer på influenza. Derefter kommer en kort stund, hvor du har det bedre – men så dør du.
  • Rød Fluesvamp. Svampens gift er ikke dødelig i sig selv, men følgevirkningerne kan være det. Svampen sender dig på toilettet med så kraftig diarré og opkast, at det  kan udtørre kroppen, så du besvimer og aldrig vågner igen.

Så inden du kaster dig ud i en lækker flødesovs med svampe, eller måske en italiensk svamperisotto skal du huske at tjekke, hvilke svampe du putter i din mad. Heldigvis findes der flest ufarlige svampe, som du roligt kan putte i din mad og oven i købet tilføre endnu mere smag til maden. Så der er altså rig mulighed for at få en vellykket date, uden nogle dødsfald!

Hvis du er nysgerrig på kroppen, kan du altid gå i vores udstilling Under Huden og gå på opdagelse i celler og sygdomme.

Artiklen blev bragt første gang 20. april 2018. 

Mere om efteråret