Foto: David Trood

Experimentarium åbner med verdens første interaktive bevægelsesbiograf

Det nye Experimentarium åbner med en verdensnyhed, som får pulsen helt op i biografmørket - DEN INTERAKTIVE BIOGRAF. Biografen er helt uden stole og er udviklet af Experimentarium og det canadiske science center Science North. Den interaktive biograf på Experimentarium er støttet af TrygFonden.

Det nye Experimentarium åbner den 26. januar 2017 med en verdensnyhed: Den interaktive biograf – verdens første interaktive bevægelsesbiograf baseret på bevægelsessensorer (1).

Her får du ikke lov til at synke ned i en blød stol med slik og sodavand, og lade dig passivt underholde. Tværtimod! Sammen med resten af salen skal du hjælpe pigen Anna med at bekæmpe en mørk tåge. Tågen opstår, fordi Annas familie og venner er for inaktive. Der er kun én ting, der hjælper: Bevægelse!

– Du kommer bl.a. til at springe for livet på træstammer i en brusende flod, og du bliver forpustet på den mest underholdende måde. Som i resten af det nye Experimentarium er det nemlig dig, der er aktiv og får tingene til at ske, siger Kim Gladstone Herlev, adm. direktør, Experimentarium.

Den interaktive biograf er udviklet af Experimentarium og det canadiske science center Science North. Science North har netop haft verdenspremiere på deres udgave af Den interaktive biograf: Ready, Set, Move!

Til kamp mod inaktiviteten

Den interaktive biograf er designet til at være underholdende, men er udviklet på en alvorlig baggrund. Inaktivitet svækker kroppen, gør os mere syge, og hvert år dør 6.000 danskere tidligere som følge af inaktivitet (2).

Det er vigtigt, at flere børn og unge bevæger sig mere i hverdagen og i det hele taget grundlægger en sund livsstil tidligt i livet. Men bevægelse er i dag i skarp konkurrence med mobiler, iPads og andre skærme. Den interaktive biograf er en ny, sjov form for aktivering af hele familien og et nyt bud på, hvordan man kan være aktiv i samspil med en skærm, som skaber refleksion over egne vaner, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

– Vi er storforbrugere af passiv underholdning og apparater, der hjælper os med alt. Men når teknologi og underholdning spiller sammen, kan vi også skabe oplevelser, hvor vi bruger kroppen og inspireres til at blive mere aktive – netop som i Den interaktive biograf, siger Henrik Helsgaun, projektleder for Den interaktive biograf.

Den Interaktive Biograf har premiere med animationsfilmen “Pigen, der ikke ville sidde stille”. Filmen er produceret i samarbejde med danske Ghost VFX, der også har lavet visuelle effekter til Hollywood-film som Jurassic World. Manuskriptet er af den amerikanske manuskriptforfatter Philip LaZebnik, som er kendt fra animerede Disney-klassikere som Pocahontas og Mulan.

Der kan være 20 personer af gangen i Den interaktive biograf, og filmen varer 13 minutter.

Note (1): Verdens første interaktive film, den tjekkoslovakiske film Kinoautomat, havde premiere på verdensudstillingen i Montreal i 1967. Siden er der gjort talrige forsøg på at lave interaktive biografoplevelser. Der er også gjort forsøg med brug af bevægelsessensorer i både traditionelle biografer og 3D-biografer, men Den interaktive biograf er den første dedikerede, interaktive biograf baseret på bevægelsessensorer.

Note (2): Eriksen L, Davidsen M, Jensen HAR, Ryd JT, Strøbæk L, White ED, Sørensen J, Juel K. Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet for Sundhedsstyrelsen. Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer.

For yderligere information kontakt:

Christian Juul Yssing
PR konsulent, Experimentarium
M: 41 39 17 08
E: christiany@experimentarium.dk

Mette Meldgaard
Programchef i TrygFonden
M: 20 58 56 45

Information om Den interaktive biograf.

Klip fra filmen Pigen, der ikke ville sidde stille.

Fakta

  • Det nye Experimentarium åbner 26. januar 2017 på den velkendte adresse: Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup.
  • Den interaktive biograf er en af i alt 16 nye, interaktive udstillinger, som kan opleves på det nye Experimentarium.
  • Den interaktive biograf er udviklet af Experimentarium i samarbejde med det canadiske science center Science North. Den danske udgave af Den interaktive biograf er støttet af TrygFonden.
  • Den interaktive biograf har ingen stole og interaktiviteten er baseret på bevægelsessensorer, som er installeret i biografens loft. Der er plads til 20 personer pr. forestilling.
  • Den interaktive biograf har premiere med animationsfilmen “Pigen, der ikke ville sidde stille”. Filmen varer 13 minutter.

 

Det nye Experimentarium er støttet af:

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis­Hansens Fond, Villum Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, TrygFonden, Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond, Nordea­fonden, Ole Kirks Fond, Lundbeckfonden, Orients Fond, Torm Fonden, Industriens Arbejdsgivere i København, A.P. Møller – Mærsk A/S, Tuborgfondet, DONG Energy A/S, Louis Petersens Legat, Hempel Fonden, Otto Mønsteds Fond, Realdania, Lauritzen Fonden, Den Danske Maritime Fond, Carlsbergs Mindelegat, Egmont Fonden, Danske Banks Fond og Familien Hede Nielsens Fond.

Om Experimentarium

Experimentarium er hele Danmarks science center. Vi har været tankevækkende siden 1991 og udforsket verden gennem naturvidenskab og teknologi sammen med millioner af nysgerrige børn og voksne. Vores ambition er at transformere den måde vores gæster oplever og forstår naturvidenskabens og teknologiens betydning i vores liv. Experimentarium er en erhvervsdrivende fond (non-profit) med godt 150 medarbejdere, der alle er i fuld gang med at gøre alt fra hjernemasse til robotarme klar til åbningen af det nye Experimentarium den 26. januar 2017.

Se mere