Som en stor, grøn sodavand
Et brus af oplevelser og inspiration fra naturvidenskab og teknologi, en spændende fortid som smager friskt igennem og et ordentligt skud energi fra solen.
Brus, frisk smag og et skud energi – det lyder lidt som en stor, grøn sodavand. Men det er faktisk det nye Experimentariums arkitektur, vi taler om.
Det nye Experimentarium åbner den 26. januar 2017, på den velkendte adresse i Tuborg Havn i Hellerup. Firkantede sæbebobler, skøre lysindfald og robotarme med fast håndtryk fylder den nye arkitektur ud til bristepunktet.
Arkitekterne er CEBRA architecture, som vandt arkitektkonkurrencen i 2010. De er inspireret af det stof Experimentarium er gjort af – nemlig naturvidenskab og teknologi.
Allerede ved ankomsten, kan man se inspirationen blive til virkelighed. Det, der ved første øjekast ligner en masse bittesmå huller i facaden, er i virkeligheden mønstre inspireret af bølgebevægelser gennem vand og luft.
Du vil heller ikke kunne overse de to store trapper, der binder Experimentariums etager sammen.
Lige inden for indgangen svinger en enorm kobberbeklædt trappe sig smukt og snurrigt op gennem rummet. Det er Helix-trappen, inspireret af DNA-molekylets svungne dobbelthelix-form. I bygningens anden ende er det den X-formede, spejlbeklædte Vektor-trappe, som viser det geometriske princip om den korteste afstand mellem to punkter.
Experimentarium er bygget i Tuborgs gamle sodavandstappehaller. Millioner af flasker er blevet fyldt til randen med friskboblende sodavand, fået kapsel på og blevet kørt ud over hele landet.
Arkitekterne har genbrugt fundamenter og murværk fra de gamle sodavandstappehaller og i en hyldest til Experimentariums læskende fortid, er facaderne lavet af 28 tons aluminium fra bl.a. omsmeltede sodavandsdåser og kapsler.
Der bliver sat 1.500 m2 solceller op på Experimentarium, som skal udnytte den vedvarende energi fra solens stråler og hamre et ordentligt skud energi ind i Experimentarium, når vejret ellers er med os.
De to nybyggede etager i Experimentarium bliver energineutrale og naturkræfterne hjælper også til på anden vis. Når Experimentariums medarbejdere skyller ud på toilettet sker det nemlig med opsamlet regnvand.
Skrevet af Christian Yssing 31. oktober 2016