Foto: Colin Maynard/Uplash

Hvis et lille barn er tilbageholdende og forsigtig overfor nyt, er der stor sandsynlighed for, at den lille afviser ny mad. Det viser forskning fra Penn State University i USA.

Derved bekræfter de, at kræsenhed til dels er arveligt, og udvikler sig nemmere i børn, der fra naturens side har en bestemt personlighed.

Duer ikke!

Forskeren Kameron Molding undersøgte småbørns reaktion på legetøj og mad, de ikke havde prøvet før. Første gang, da børnene var 6 måneder gamle. Og igen, da de var 1 år. Endnu senere, da børnene var 18 måneder, blev blev de  introduceret til et rum i laboratoriet med legemuligheder, de kunne udforske.

Undervejs blev deres reaktioner omhyggeligt kortlagt.

“Det var slående, hvordan reaktionen på ny mad svarede til reaktionen på nyt legetøj,” forklarer Kameron Moding.

Resultatet viste, at børn, som reagerede positivt på nyt legetøj, også var positive overfor mad, de ikke havde smagt før. Mens børn, som var skeptiske overfor nyt legetøj, også senere var tilbageholdende overfor at smage nyt, eller gå på opdagelse alene i rummet med legemuligheder.

Naturligt

Børnenes opførsel afspejler fint deres medfødte temperament.

“Helt fra små er nogle børn mere udforskende, og positive overfor nyt. Mens andre er mere tøvende, og reagerer negativt på de samme stimuli”, forklarer Molding.

Derfor bliver forsigtige børn nemmere kræsne. Men Molding understreger, at selv om temperament er medfødt, kan alle børn lære at spise fødevarer, de ikke kender i forvejen.

“Bliv ved med at prøve! Børn kan acceptere ny mad, hvis man bliver ved med at tilbyde dem det. Selv mad, de har afvist tidligere, kan de lære at acceptere efter måske 8-10 forsøg,” siger forskeren.

Kilde: Penn State University.

Se mere