Et udfordrende job holder dig frisk i alderdommen
Et mentalt udfordrende job kan være spændende og givende - men også krævende. Til gengæld kan det give en række fordele, efter at du er gået på pension.
At være udfordret på jobbet kan være ubehageligt og kan i sidste ende føre til stress. Men faktisk viser forskning, at arbejde, der er krævende mentalt kan vise sig gavnligt senere i livet.
Et tankemylder om ansvar, beslutninger og økonomi på jobbet kan give de fleste hvileløse nætter. Men netop store mentale udfordringer i arbejdslivet holder hjernen frisk, længe efter man er stoppet på arbejdsmarkedet.
Det viser forskning fra Colorado State University, hvor man har undersøgt det mentale helbred hos 4182 forsøgspersoner over 18 år.
”Vores studie tyder på, at visse udfordrende jobs har et potentiale for at forbedre og beskytte medarbejdernes mentale funktioner senere i livet,” fortæller forsker og Lektor Gwenith Fisher fra Instituttet for Social Forskning i en pressemeddelelse.
Forsøgspersonerne var mellem 51 og 61 år, da de startede forsøget, og alle havde haft det samme job i mere end 25 år. Fra 1992-2010 blev de løbende interviewet og udsat for test, der skulle vurdere deres mentale evner, og hvor stressende deres job var.
Blandt andet testede man, hvor mange ord forsøgspersonerne kunne huske fra en liste og deres evne til at tælle ned fra 100 bagfra.
Udover at resultaterne viste, at et krævende job beskyttede hjernen efter pensionsalderen, var hukommelsen også i topform årevis efter. Folk med mindre mentalt krævende arbejde mistede derimod hurtigere evnen til at huske, når de stoppede på arbejdsmarkedet.
Et job der holder gang i de små grå kan altså ses som en langtidsinvestering, men er dog ikke alt:
”Hvad man laver i sin fritid kan også være en væsentlig faktor. Nogle mennesker har for eksempel hobbyer og andre aktiviteter, der er mentalt stimulerende og krævende,” forklarer Fischer.
Nysgerrig på kroppen? Besøg Experimentarium og oplev vores udstilling Under Huden som tager dig med helt ind i menneskekroppen.
Skrevet af Mai Murmann 13. juni 2018