Plej hjer nen

Sådan træner du din hjerne

Vi skal træne og udfordre vores hjerne – hele livet. Og Experimentarium er et oplagt sted at gøre det, siger hjerneforsker Ellen Garde.

– Vi bliver aldrig for gamle til at træne hjernen, og hvis vi bliver ved med hjernetræning og giver hjernen udfordringer ved at prøve nye ting, holder vi den frisk og stærk.

Det siger Ellen Garde, hjerneforsker ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Vi har sat Ellen Garde stævne på Experimentarium for at snakke med hende om, hvordan man bedst kan pleje og passe sin hjerne – fx i ferierne, når vi nu skal slappe af og lade op.

I videoen her fortæller Ellen Garde om, hvorfor det er vigtig at træne og udfordre sin hjerne – hele livet.

Hjernetræning med nye udfordringer

– Det er vigtigt, at man udfordrer hjernen og prøver nye ting. Hvis man altid gør det samme, kører man lidt på nogle faste motorveje, siger Ellen Garde.

Det er de nye udfordringer, der skaber nye forbindelser i hjernen og gør den mere stærk og mere robust. Ved at gøre mange forskellige, nye ting på samme tid, bringer man mange områder i hjernen i spil. De skal  kommunikere, og det skaber nye forbindelser, fortæller hun.

Hjernen er glubsk

Et sted som Experimentarium er et rigtig godt sted at gøre det, fordi her er så mange muligheder for nye aktiviteter, mener Ellen Garde.

Det er blandt andet vigtigt at få pulsen op. Hjernen udgør kun 2% af vores kropsvægt, men den bruger 20% af kroppens energi. Hjernen er altså en enorm energisluger, og det er derfor en vigtig del af hjerneplejen at få motion og pulsen i vejret, fortæller Ellen Garde.

Kom HELT tæt på hjernen

Vil du tæt på hjernen? Besøg Experimentariums særudstilling BODY WORLDS eller dyk ind i kroppen i udstillingen Under Huden.

Læs mere om den sunde hjerne og Ellen Garde hos Center for Sund Aldring.

Mere om hjernen