Foto: Alejandra Quiroz, Uplash

Lyd og lugt tiltrækker

Stemmer og dufte har stor indflydelse på vores indtryk af andre

Videnskabelige undersøgelser viser, at dufte og stemmer betyder mere i vores valg af partnere, kollegaer og venner, end forskere går og tror.

Vi ved ikke nok om, hvordan vi sanser og tiltrækker hinanden med dufte og stemmeføring. Det mener forskeren Agata Groyecka fra Wroclaw Universitet i Polen. Sammen med en international gruppe forskere har hun gennemgået de sidste årtiers videnskabelige artikler over, hvordan vi mennesker påvirker hinanden uden ord.

Det handler meget om signaler, vi udsender og sanser på afstand. Klart. Mennesker kan jo ikke gøre som dyrene, der går rundt og smager på, og piller ved hinanden. Og der er bred enighed blandt psykologer om, at vi i høj grad bedømmer hinanden på udseendet.

Men sandelig også på lugte og stemmer, konkluderer Agata Groyecka og hendes kollegaer. Og de mener, at forskning i sociale relationer bør fokusere mere på duft og lyd.

Snus en alder

For eksempel har psykologiske forsøg vist, at vi kan snuse os til hinandens køn, personlighed, frugtbarhed, madvaner, sundhed og alder. Med næseborene kan mennesker endda få en fornemmelse af, om en potentiel partner er et godt genetisk match. Eller måske ligefrem en søskende, man skal holde nallerne fra.

Alene ved at lytte til en stemme, kan vi såmænd ofte også fornemme en persons alder, har undersøgelser vist. Stemmer indeholder desuden information om vores følelsesmæssige stemning og frugtbarhed. Og så giver stemmeføring en fornemmelse af, om det er dominerende eller samarbejdsvillige mennesker, vi lytter til. Ja, selv andres fysik får vi oplysninger om – alene ved at lytte til stemmen, viser gennemgangen af videnskabelige artikler over emnet.

God kemi

Kombinationen af lyde, synsindtryk og dufte bruger vi dagligt til at danne os indtryk af folk, vi omgiver os med. Ikke kun, når vi vælger partner. Også når vi falder i hak med venner, eller har en god kemi med kollegaer på arbejdspladsen.

Derfor er det uheldigt, at dufte og lyde kun i mindre omfang indgår i undersøgelser af vore sociale adfærd.

Mener altså forskerne, som har gennemgået de videnskabelige artikler på området.

Kilde: Frontiers in Psychology.

Se mere