Forskere frikender fastfood
Fastfood og slik er usundt og feder. Men den slags junkfood er ikke skurken i den amerikanske fedme-epidemi.
Junkfood er ikke nødvendigvis den store synder, når man skal konkluderer på mængden af overvægtige i USA. Det fastslår fødevareforskere i USA i en undersøgelse, når man skal forklare mængden af overvægtige.
Dermed frikendes burger, pizza, pomfritter og sodavand for at være hovedårsagen til den voldsomme udvidelse af amerikanernes livvidde siden 1970’erne.
Forskerne undersøgte, hvad en gennemsnitlig amerikaner spiste og vejede fra 1970 og frem. Resultaterne viser, at det, 95% af amerikanerne først og fremmest spiser oftere, er kornprodukter, brød, friturestegt mad, samt retter med tilsat fedtstof som salatdressing. Det er den menu og ikke burgerrestaurantens, der driver tallene på amerikanske badevægte opad og opad, konkluderer forskerne.
»Det er forkert at dæmonisere fastfood. Vi er nødt til at kigge mere bredt på, hvad folk spiser og hvor meget, de motionerer,« mener David Just fra Cornell Universitet i en pressemeddelelse.
Men den danske fedmeforsker Thomas Meinert Larsen fra Københavns Universitet er ikke enig.
»Jeg er meget, meget skeptisk overfor deres konklusion. De har ikke defineret fastfood særlig præcist. Pomfritter og is er for eksempel fastfood, men pizza, burger, pølsehorn og doughnuts ser ikke ud til at være det. De har heller ikke undersøgt, hvor meget junkfood folk spiser. Kun hvor tit, de gør det. Så de har slet ikke gode nok data til at frikende fastfood i fedmeepidemien,« mener Thomas Meinert Larsen.
Her modsiges han dog af David Just, der fastholder konklusionen.
»Men det betyder ikke, man kan spise løs af fastfood. Blot, at det, der gør os fede, ikke kun er fastfood,« siger han.
Forskerne er altså ikke helt enige, men ét er sikkert og det er at verdensbefolkningen bliver gradvist tykkere. Statestik viser at procentdelen af overvægtige amerikanere i 1975 udgjorde 41%, i 2016 var det tal steget til 67,9%.
Bliv klogere på din krop i vores udstilling Under huden.
Skrevet af Henrik Prætorius 27. august 2018