medicin skal måske erstatte motion

Medicin Erstatter Motion

Forskning: Medicin kan måske erstatte motion

Forskning skal hjælpe syge med at give hjernen den gode effekt af motion - helt uden at snøre kondiskoene

Motion gør os glade og øger vores evne til at lære. Danske forskere vil nu afdække hvilke stoffer i hjernen, der aktiveres, når vi bevæger os. Håbet er at kunne lave medicin, der giver nogle af de samme effekter på hjernen som når vi motionerer.

Motion hjælper på psykiske lidelser

»Hvis vi kan fremstille stofferne fra hjernen som medicin, kan vi forstærke den positive effekt, som motion har på depression, stress, afhængighed, angst og skizofreni« fortæller Anders Lade Nielsen, som er professor i biomedicin ved Aarhus Universitet.

Derfor kører læge Frank de Paoli og Anders Lade Nielsen en række forsøg med rotter på løbebånd. En halvmaraton skal rotterne løbe. Når maratonrotten er færdig med sin løbetur, kan man måle effekten på dens hjerne. Forskerne kigger på hvilke gener, der er særligt aktive efter de har motioneret. Generne er nemlig et udtryk for, hvilke stoffer hjernen producerer.

På jagt efter nye molekyler

»Vi er på fisketur efter nye gener« forklarer Anders Lade Nielsen. »Nye gener kan nemlig sætte os på sporet af nye molekyler, der kan forklare den positive effekt af motion på hjernen«. Fundet af nye molekyler kan derefter sendes videre til medicinalindustrien.

»Det smarte ved at kende til de stoffer der dannes ved træning, er at de også kan bruges til at hjælpe folk med f.eks. demens og fysiske handicaps. Dermed kan de også få glæde af de gode stoffer, der frigives når man motionerer«, slutter Anders Lade Nielsen.

Maratonrotter på løbebånd skal hjælpe med at lave ny medicin

Forskningen er støttet af Lundbeckfonden i 2013

Kan du godt lide at få pulsen op? Besøg vores udstilling Puls Torvet og dyst i sjove aktiviteter

Se mere