Sundhedsråd om kost gavner ikke nødvendigvis dit helbred
Italienske forskere: Det er indtægten, der afgør, om italiensk mad er sund
Oliven, pasta og masser af grønt præger den italienske mad. Og vi danskere er gennem mange årtier blevet belært om, hvordan Middelhavsområdets kost er særlig sund, fordi den modvirker åreforkalkning.
Men nu har italienske forskere fundet en lille tilføjelse, som kan være svær at sluge: Det viser sig, det kun er samfundets spids, der bliver sund af italiensk mad. De øvrige sociale lag får ikke færre kredsløbsproblemer, når de spiser fra Middelhavsområdets veldækkede bord.
Mere end 18.000 personer deltog i undersøgelsen. Forskerne var interesseret i at undersøge detaljer i den berømte sammenhæng mellem italiensk mad og et velfungerende blodkredsløb.
Men resultatet var lige til at få galt i halsen. Det viser sig nemlig, at kun højtuddannede og velhavere har mindre risiko for den slags sygdomme. Andre befolkningsgrupper har ingen målelig glæde af det, Mama serverer på tallerkenen.
“En person med lav socioøkonomisk status får næppe de samme fordele, som en person med højere indkomst – selv om begge følger den samme sunde diæt,” fortæller Marialaura Bonaccio, forsker ved Afdeling for Epidimologi og Prevention ved det italienske forskningsinstitut, I.R.C.C.S. Neuromed.
Det er selvfølgelig ikke sådan, at maden virker forskelligt på os, alt efter social status. Forklaringen skal i stedet findes i pengepungen, viste et grundigere kig i tallene.
Det er nemlig ikke alt, der sættes på bordet sydpå, der er lige sundt. Og rige mennesker varierer ganske enkelt deres kost mere. De køber også ofte fødevarer af høj kvalitet, viser forskernes tal.
“For eksempel – blandt de, der rapporterede, at de indtog, hvad vi betragter som en optimal sammensætning af frugt, grønt, kød, fisk, nødder, mælke- og vinprodukter og så videre, spiste de velhavende og veluddannede oftere produkter med højt indhold af antioxidanter. De varierede også deres frugt og grønt mere,” forklarer fødevareforskeren Licia Iacoviello.
Forskerne bag undersøgelsen mener, der er behov for grundigt at gennemtænke, hvordan sociale og økonomiske forhold har indflydelse på vores sundhed. Ikke mindst fordi der bliver større forskel på sundheden mellem bund og top i samfundet, alt mens udbuddet af sunde fødevarer stiger.
“Vi kan ikke blive ved med at påstå, at Middelhavsområdets mad er godt for helbredet, hvis vi ikke er i stand til at give alle samfundslag lige god adgang til den, konkluderer en af forskerne, Giovanni de Gaetano i en pressemeddelelse.
Kilde: Instituto Neurologico Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S.
Skrevet af Henrik Prætorius 1. august 2017
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.