Tinnutus sidder i hjernen

Hyletonen der bliver ved

Tinnitus sidder ikke i øret, men i hjernen

Hvis man har fantomsmerter i en amputeret fod, så sidder smerten ikke i foden, men i hjernen. På samme måde sidder tinnitus ikke bare i øret, afslører ny hjerneforskning.

Man har længe vidst, at tinnitus opstår på grund af skader på hårcellerne i det indre øre. Skaderne kan skyldes høj musik eller støj, men de opstår for det meste i forbindelse med det høretab, der kommer med alderen.

Ikke alle med høretab får tinnitus

De skadede hårceller betyder, at hørelsen ikke opfanger særlige lydfrekvenser. Derfor forsøger hjernen at kompensere for den manglende lyd.

Hjerneskanninger viser, at de neuroner, der normalt modtager lyden fra det indre øre, bliver overaktive. De sender derfor et falsk lydsignal, og det er dette signal, der høres som en hylende tone.

Men det er ikke alle med høretab, som får tinnitus. I det fleste hjerner bliver den falske lyd korrigeret ved hjælp af et såkaldt feedback loop mellem hjernens limbiske system og thalamus. Det er her, al sanseinformation bliver reguleret, før den når hjernebarken, som gør os bevidste om sanseindtryk.

Hos personer med tinnitus formår hjernen ikke at stoppe fejlsignalet, inden det rammer vores bevidsthed. Det svarer i høj grad til det, der sker, når en person har fantomsmerter i en amputeret kropsdel.

Håb for tinnituspatienter

Den nyeste forskning peger således på, at tinnitus ikke så meget handler om det, der sker i ørerne, men om en ubalance i hjernen. Nærmere bestemt en sårbarhed i neurotransmittersystemet i det limbiske område.

Og det kan faktisk være gode nyheder for folk, der lider af tinnitus. For hvis lidelsen er et problem i hjernens signalsystem, så kan det give muligheder for at behandle den. Måske vil man i fremtiden kunne nøjes med at tage en pille for at slippe for den irriterende hyletone.

Kilde

Neuron, 24. juni 2010

Bragt første gang i Weekendavisen den 25. juni 2010

Se mere