Eksperternes fejlagtige spådomme
Det er ikke nemt at være opfinder. Du skal være stædig og tro på din idé. Det er nemlig ikke alle, der kan se fidusen. Her er en liste med tåbelige udtalelser, opfindere har måttet høre på i tidens løb.
»Der er ikke nogen grund til at tro, at folk vil have en computer i deres hjem« udtalte Ken Olson i 1976. Han var chef for Digital Equipment Corp. (DEC), der producerede computere.
»Det potentielle verdensmarked for kopimaskiner er højest 5.000« lød beskeden i 1959 fra firmaet IBM til Xerox – i dag verdens største producent af kopimaskiner.
»Fjernsyn vil ikke vare ved, for folk vil snart blive trætte af at kigge ind i en krydsfinérkasse hver aften«
– 1946 Darryl Zanuck, filmproducer hos 20th Century Fox.
»Radiodillen vil dø ud med tiden«
– 1922, Thomas Alvin Edison.
»Den trådløse musikkasse har ingen tænkelig kommerciel værdi. Hvem vil betale for at høre beskeder, der ikke har en bestemt modtager?«
– 1921, besked fra investorer til amerikanske David Sarnoff, radio- og tv-pionér.
»Amerikanerne har brug for telefonen, men vi har ikke. Vi har masser af budbringerdrenge«
– 1878, Sir William Preece, chefingeniør ved det britiske postvæsen.
»Denne telefon har alt for mange mangler til at komme i betragtning som et kommunikationsmiddel. Apparatet har i sagens natur ingen værdi for os.« Det stod der i et internt notat fra firmaet Western Union i 1876. Alexander Graham Bell tilbød ellers at sælge patentet på sin opfindelse, telefonen – i dag bedømt til at være en af historiens mest indbringende – til Western Union for 100.000 dollars.