hot hot hot!

Hvad er en hedebølge?

Er det bare varmt, eller er en hedebølge trukket ind over Danmark? Her får du definitionen på hedebølger, varmebølger og et bud på fremtidens vejrudsigt.

Solen skinner fra en skyfri himmel, og sveden drypper. Efter flere dage med høj varme, begynder mange at tale om fænomenet hedebølge. Men hvad er definitionen egentlig på en hedebølge, og hvordan adskiller den sig fra en varmebølge?

Definition på varmebølge

For at kunne kategorisere et vejrfænomen som en varmebølge, skal gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer overstige 25 grader tre dage i streg.

Definition på hedebølge

For at kunne kalde vejret hedebølge, skal gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer overstige 28 grader tre dage i streg.

 

 

OBS: Der er forskel på, om en varme- eller hedebølge er landsdækkende eller lokal. Der vil ofte kunne være store forskelle på temperaturen i landet – på trods af landets størrelse. Statistisk set vil de centrale dele af landet opleve flere hedebølgedage end kystområderne.

Fremtidens vejrudsigt

Meget tyder på, at danskerne godt kan begynde at vænne sig til de varme dage og nætter. Et nyt studie foretaget af World Eather Attribution viser nemlig, at sandsynligheden for hedebølger i Danmark nu er firdoblet.

Generelt bliver vejret i fremtiden varmt og vådt, og der vil komme flere perioder med tørke og kraftfuld regn. Fremtidens varmeudsigter betyder også, at vi får færre og færre kulderekorder.

Et oplagt spørgsmål er, om vi også havde hedebølger og tropenætter i gamle dage? Eigil Kaas, professor i klima- og geofysik fortæller til DR, at varmen til en vis grad skyldes klimaforandringer, men dermed ikke sagt at vi ikke kunne have haft samme vejrsituation for 100 år siden.

Bliv klogere på solen

Test din viden om Solen her eller læs 4 blæsende facts om solen her.

Køl ned på Experimentarium

På Experimentarium er der altid køligt. Planlæg dit næste besøg og nyd en varm dag på vores Tagterrasse eller  indendørs i vores veltempererede haller.

 

Se mere