you tube video

5 underlige kropslyde

Hvorfor prutter og bøvser vi? Og ved du, hvordan du får hikke til at gå væk? Se med her!

5 underlige kropslyde

"Denne gang har jeg sat mig for at blive klogere på nogle af de underlige lyde, som kroppen laver. Jeg undersøger, hvorfor kroppen prutter, bøvser, nyser, knurrer og hikker. OG hvis du har brug for et trick til at få hikken til at gå væk, så deler piloten Ida-Marie ud af sit bedste trick i slutningen af videoen" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

5 underlige kropslyde

I denne video undersøger Emilie og piloten Ida-Marie, hvorfor vores krop siger så mange underlige og forskellige lyde. Se med!

Hvorfor bøvser vi?

Når vi spiser, tygger vi maden og lader den glide gennem spiserøret ned i mavesækken.

I mavesækken starter den første proces af fordøjelsen. Til at fordøje maden får kroppen hjælp af en masse  bakterier og enzymer. De ‘klipper’ maden i stykker, og i denne proces udskiller de gas.

Gassen kan ikke blive i mavesækken, og den nemmeste vej for den at slippe ud igen er gennem spiserøret og ud gennem munden som en bøvs.

Hvorfor prutter vi?

Gassen fra prutter opstår på samme måde, som gassen fra en bøvs. Dog stammer gassen fra prutter ikke fra mavesækken, men fra tarmbakterierne i tarmene. Når der ophober sig gas i tarmene, er den nemmeste udvej ikke længere gennem munden, men gennem numsen i stedet.

Udover gas fra tarmbakterierne kan prutter også være luft fra mavesækken, som ikke har fundet vej ud som en bøvs – altså hvis du holder dine bøvser inde.

Kan du ikke få nok af prutter? Så kan du også læse artiklen: Alt du skal vide om prutter.

Hvorfor knurrer maven?

Mange tror, at det er maven der rumler. Men det er det faktisk ikke. Maven knurrer, når vi har meget gas i tarmene. Når tarmene skubber gassen videre i systemet, larmer det.

Vil du dykke ned i din maverumlen? Så læs mere om lydene fra din mave.

Hvorfor hikker vi?

Hikke er kramper i vores mellemgulv. Der er mange ting, der kan tricke en hikke:

  1. Når mavesækken påvirkes af for meget luft.
  2. Når mavesækken påvirkes af for meget mad.
  3. Hvis man bliver følelsesmæssigt bombarderet.

Vil du blive endnu klogere på, hvorfor vi hikker? Så læs artiklen om hikke.

Hvorfor nyser vi?

Når kroppens slimhinder i næsen og i halsen bliver irriteret, nyser vi automatisk for at få de irriterede partikler væk fra slimhinden.

Er du nogensinde blevet nyst direkte ind i hovedet? Det kan du prøve på Experimentarium som en del af vores corona-tema. Læs corona-temaet her.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

 

 

Se mere