you tube video

Kan edderkopper overleve støvsugeren?

Overlever edderkoppen rutsjebaneturen op gennem støvsugeren? Og hvis den gør, kan den så også overleve i støvsugerposen? Det giver vi dig svaret på NU i videoen.

Kan edderkopper overleve støvsugeren?

"Overlever edderkoppen rutsjebaneturen op gennem støvsugeren? Og hvis den gør, kan den så også overleve i støvsugerposen? Det giver vi dig svaret på NU! Jeg møder edderkoppeekspert Frederik Leck Fisher og går på edderkoppejagt i hans cykelkælder! Se med og bliv meget klogere" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Kan edderkopper overleve støvsugeren?

Har du nogensinde tænkt over, om edderkopperne overlever rutsjebaneturen i støvsugerslangen – og om de i så fald også kan leve videre i støvsugerposen?

Vi har snakket med en edderkoppeekspert og Ida-Marie, som er pilot på Experimentarium, som fortæller, om edderkopper overlever støvsugeren eller ej – og giver et bud på, hvordan du bedst fjerner de langbenede væsner, hvis du ikke vil have dem i dit hjem.

Hvorfor overlever edderkopper turen gennem slangen?

Mejeredderkoppen er spinkel og skrøbelig. Derfor vil denne art højst sandsynligt miste nogle ben på vej op gennem slangen. Dog vil mejeredderkoppen godt kunne overleve, selvom den har mistet nogle ben – og i nogle tilfælde, vil den også kunne genskabe sine ben.

Bolværksedderkoppen og tragtspinderen er begge mere robuste arter. Derfor vil disse sagtens kunne klare det høje tryk og turen op gennem slangen. Dog har edderkopper et svagt punkt på deres bagkrop, hvor alle deres organer sidder. Så hvis edderkoppen ikke når at krølle benen rundt om bagkroppen, som en form for skjold, og uheldigt støder sin bagkrop på turen, vil den ikke overleve.

Hvorfor overlever edderkopper i støvsugeren?

Om edderkopperne kan overleve i støvsugerposen afhænger først og fremmest af, hvor fyldt støvsugerposen er. Lander edderkoppen i en helt ny pose, vil den ikke lande nær så blødt, som hvis den er fyldt. Risikoen for, at edderkoppen slår sig, er derfor en del større, end hvis posen er godt fyldt op af blødt støv.

Mængden af støv er også afgørende for edderkoppens velbefindende inde i støvsugerposen. Edderkopperne føler sig frem med en masse små hår. Og hvis der er alt for meget støv i støvsugerposen, vil disse hår blive overstimuleret og forvirre edderkoppen rigtig meget. Dog vil edderkoppen højst sandsynligt ikke dø af den stress, som den udsættes for af støvet.

Men hvor længe ville de så kunne overleve i posen? Edderkopper er virkelig dygtige til at nedsætte deres stofskifte, hvilket betyder, at de kan overleve længe uden hverken mad eller vand. Nogle edderkopper kan overleve flere måneder uden hverken tørt eller vådt. Så selvom støvsugeren er en hurtig måde at fjerne edderkoppen på, er det på ingen måde optimalt for hverken dig eller edderkoppen.

Hvordan bør du fjerne edderkopper?

Edderkopper er nyttedyr og er gode til at fange insekter i dit hjem. Derudover er den spinkle mejeredderkop faktisk kannibal og kan sagtens fortære store, sorte tragtspindere til morgenmad. Derfor bør du måske overveje det en ekstra gang, inden du fjerner hr. og fru Kop oppe i hjørnet.

Hvis du absolut ikke vil have edderkopper i dit hjem, kan du også fjerne dem på andre måder end med støvsugeren. Se Ida-Maries forslag til, hvordan du fjerner edderkopperne nænsomt og uden at røre dem i videoen.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere