you tube video

Lav din egen lavalampe

Nu kan du lave din egen betagende lavalampe med ting, som du helt sikkert har i skabene derhjemme. Prøv det nu!

Lav din egen lavalampe

"Jeg har længe ønsket mig en lavalampe! Så i dag hjælper Ida-Marie mig med at lave en fra bunden. Hemmeligheden bag vores hjemmelavede lavalampe er densitet og CO2, men det bliver du meget klogere på, hvis du ser videoen. Alt hvad du skal bruge er en gennemsigtig beholder, olie, vand, frugtfarve, brusetabletter
og en cykellygte/lyskæde. Se med og byg en selv"
– Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Lav din egen lavalampe

Er der noget mere betagende end at se lavaens lysende bobler bevæge sig langsomt op og ned? Nu kan du lave din egen lavalampe med ting, som du helt sikkert har i skabene derhjemme. Hvor skal din lavalampe stå?

Hvad skal du bruge?

Forsøget er enkelt og nemt at lave. Alt du skal bruge er:

  • En gennemsigtig beholder
  • God mængde olie
  • Vand
  • Frugtfarve
  • Brusetabletter
  • En vandafvisende cykellygte/lyskæde

Hvis du har ovenstående ting, er det bare med at komme i gang! Se fremgangsmåden i videoen.

Hvordan virker det?

Det ses tydeligt i forsøget, at vandet og olien deler sig fra hinanden. Olien lægger sig øverst og vandet lægger sig nederest. Årsagen til at vandet og olien deler sig i beholderen er, at vand har en anden massefylde/densitet end olie. Det kalder man også for en densitetsforskel.

Derudover er der også en anden afgørende årsag til, at vandet og olien ikke blander sig med hinanden. Olie er nemlig det, man kalder hydrofob – eller vandskyende. Sagt på en anden måde: Olie hader vand, og derfor kan de to væsker ikke blande sig med hinanden. Men det er densitetsforskellen, der gør, at vandet lægger sig i bunden.

Brusetabelletterne er afgørende for, at vandet (lavaen) sendes op gennem olien. Når brusetabelletten rammer vandet sker der en kemisk reaktion. Brusetabelletterne begynder at udlede gassen CO2, som du også kender fra boblerne i din sodavand. Denne gas har en lavere massefylde end både vand og olie.

Så når gassen blander sig med vandet, begynder blandingen af vand og CO2 at stige til vejrs i form af bobler. Når blandingen rammer overfladen forsvinder gassen, og vandet får igen en højere massefylde/densitet end olien og falder derfor til bunds igen.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere