you tube video

Byg din egen raket

Nu kan du bygge din helt egen raket! Send raketten flere meter op i luften med hjælp fra videnskaben og to enkle ingredienser – nemlig eddike og bagepulver. Se videoen og prøv det selv!

Byg din egen raket

"I denne video laver jeg et ret sejt forsøg, som du selv kan prøve at lave derhjemme. Jeg bygger en raket af en colaflaske, noget eddike og bagepulver. Selvom raketten er noget mindre end dem fra NASA og Space X, så er princippet i min raket faktisk det samme som i de store. Se videoen og prøv selv!" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Byg din egen raket

3.. 2.. 1.. BOOOOM! Er du klar til at bygge en sej raket og sende den mod stjernerne? Gør ligesom Emilie og Jannik og byg din egen raket ved brug af simple ingredienser – så klarer videnskaben resten. Forsøget sviner en del, så gå udenfor med forsøget – eller lav det hos naboen. Kan du slå vores nuværende højderekord på 4,75 meter?

Hvad skal du bruge?

Hvis du ser videoen igennem, hjælper Emilie og Jannik dig med, hvad du skal gøre.

Alt du skal bruge er:

  • En colaflaske
  • En prop
  • Bagepulver
  • Køkkenrulle
  • Snor
  • Lagereddike
  • Et par ispinde eller blyanter
  • Tape

Når du har fundet alt på den ovenstående liste frem, er du klar til at bygge din raket og affyre den. Fremgangsmåden kan du se i videoen – men HUSK at have beskyttelsesbriller og en kittel/gammelt tøj på! Og lav forsøget sammen med en voksen.

Hvorfor skyder raketten i vejret?

Det, der får raketten til at lette, er en gas, der bliver dannet, når eddiken bliver blandet med bagepulveret. Gassen hedder CO2, og den kender du helt sikkert fra boblerne i din sodavand.

Når eddiken blander sig med bagepulveret, dannes der hurtigt mere og mere gas inde i flasken. Gassen fylder pludselig enormt meget i flasken – faktisk så meget, at proppen skydes ud – så flasken letter.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere