you tube video

Eksperiment: Ildkanonen

Advarsel: Don't do this at home! Vi har bygget en sej ildkanon. Se ildkanonen i aktion i videoen og bliv meget klogere på, hvad der skal til, for at noget kan brænde.

Eksperiment: Ildkanonen

"Jeg synes virkelig, at ild er fascinerende! I denne video undersøger jeg og min ven Ida-Marie, som er pilot på Experimentarium, hvad ild egentlig er for noget. Og så ser vi på, hvad der skal til for, at der kan opstå ild og noget kan brænde. Vi laver et sejt eksperiment med en ILDKANON – det ser fedt ud! Men husk, at det altså ikke er noget, du skal prøve at lave derhjemme" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Vildt eksperiment: Ildkanonen

Vi har bygget en virkelig sej ildkanon. Den tester Emilie og Ida-Marie af på Lille Scene, så du kan blive klogere på, hvad der egentlig skal til for at noget kan brænde.

Dette eksperiment er virkelig sejt – men det er også ret farligt. Derfor må du ikke lave det derhjemme. Til gengæld skal du være mere end velkommen til at se videoen igen og igen og igen.

Hvordan fungerer kanonen?

For at skabe gode betingelser for ild skal tre krav være opfyldt. Man skal have:

  1. Noget der kan brænde
  2. Noget der er varmt
  3. Noget ilt

I dette eksperiment er mel det brændbare materiale. Tændstikkerne er varmen. Og ilten befinder sig omkring os.

Når Emilie kaster tændstikken ned i melet for at teste, om der er skabt gode betingelser for at lave ild, går tændstikken ud med det samme – også selvom der er en masse ilt i rummet omkring melbunken. Flammen går ud, da partiklerne i melet ligger ALT for tæt i bunken til, at ilten kan trænge ordentlig igennem. Der er altså ikke nok ilt i melbunken til, at tændstikken kan blive ved med at brænde.

Når Ida-Marie og Emilie placerer melbunken i ildkanonen og puster, dannes en stor melsky. I denne melsky er melpartiklerne meget længere fra hinanden, hvilket betyder, at ilten har bedre adgang mellem partiklerne. Når flammen fra lighteren rammer melskyen, går der pludselig ild i hele skyen. Og det sker, fordi vi nu har opfyldt alle tre krav, så ilten nu også er nok tilstede.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere