you tube video

Kan cola få en tand til at forsvinde?

Kan cola ætse dine tænder væk? Og er der forskel på at drikke sukkerfri sodavand fremfor sukker sodavand? Se eksperimentet og en tand der har ligget i cola i 7 dage lige her!

Kan cola få en tand til at forsvinde?

"Kan cola ætse dine tænder væk? Det er ikke noget, man selv har lyst til at teste og eksperimentere med, så derfor tester vi det for dig! Vi undersøger, hvor meget sodavand påvirker dine tænder og om cola kan få en tand til helt at forsvinde. Derudover tester vi også, om sukkerfri sodavand er bedre for dine tænder end sukkersodavand. Hvad tror du? Se med nu!"
– Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Kan cola få en tand til at forsvinde?

“Cola kan ætse dine tænder væk” er måske en sætning, du har hørt før? I denne video undersøger vi, om det virkelig er rigtigt, at cola kan få en tand til at forsvinde. Derudover undersøger vi også, om det har nogen betydning for tænderne at drikke sukkersodavand fremfor sukkerfri sodavand.

Hvad er en emalje?

Emaljen er det yderste lag på den frie del af tanden. Det er det hårdeste, biologiske materiale, som kroppen producerer. Det er hårdere end knogler!

Emaljen kan ikke gendannes. Det er lavet af blandt andet krystalliseret kalciumfosfat, som er meget følsomt overfor syre.

Derfor er sukkersodavand værre for tænderne

Tænderne bliver påvirket af cola  – både med og uden sukker – da der er syre i alt slags sodavand. Det er syren (kulsyren), der får sodavanden til at bruse og er hård ved emaljen. Dog er tænderne, der har ligger i sukkersodavand, meget mere påvirket af syren, end de tænder der har ligget i den sukkerfrie sodavand. Men hvordan kan det være?

Sukkeret er synderen! Uanset hvor godt du børster dine tænder, bor der bakterier på vores tænder. Når vi drikker sodavand med sukker, fodrer vi bakterierne med sukker. Når bakterierne gnasker sukkeret i sig, producerer de syre, hvilket er dårligt for emaljen på vores tænder. Og syren ætser stille og roligt emaljen væk, så du får huller i tænderne.

Den syre, som bakterierne producerer, er meget værre for dine tænder, end kulsyren fra sodavanden. Og det er derfor, der er så stor forskel på tænderne i videoen.

Kan cola ætse en tand?

Efter syv døgn er tanden stadig ikke forsvundet og ætset op af colaen. Men hvis man lod tanden ligge i colaen i flere uger, ville den så forsvinde?

Svaret er nej, da syren i colaen aldrig vil kunne ætse tanden helt væk. Men man bør heller ikke sammenligne colaglasset med det miljø, som dine tænder normalt befinder sig i.

Hvis du drikker for meget cola, vil syren nemlig ætse din emalje væk, og det næste lag, som kaldes dentinen, vil blive blottet. Dette vil være utrolig smertefuldt og bliver du ved med at drikke cola, vil den til sidst blive så svækket og skrøbelig, at den vil smuldre væk.

4 gode råd til sodavand-lovers

  1. Drik ikke for meget sodavand – alt med måde.
  2. Drik gerne sodavand med sugerør, så du mindsker dine tænders kontakt med syren.
  3. Drik gerne din sodavand over kort tid, så du ikke udsætter dine tænder for syre i en længere periode.
  4. Skyl munden med noget vand efterfølgende, så syren vaskes væk.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere