Fastelavnstønden

Éthåndsslaget er oplagt, men ikke effektivt, hvis du godt vil være kattedronning. Foto: Colourbox

Slå den ned

3 gode råd til at blive kattedronning

Hvordan basker du mest effektivt til fastelavnstønden, så du slår bunden ud og bliver kattedronning? Her er et par gode råd, der vil forøge dine chancer.

Du kender det. Du står i køen sammen med håbefulde Batmen, Elsa-fra-Frost’er og pirater i alle størrelser. Du fryser, og du venter på, at det bliver din tur til at slå til tønden. 

Du når endelig frem, du svinger køllen, og slår igennem. Der lyder et hult DUF, da du rammer tønden, som svinger hidsigt fra side til side. Men i øvrigt er den helt upåvirket af din kraftanstrengelse. 

Bag i køen igen. 

Vi iler med 3 gode råd til at få bugt med tønden i en fart.

1) Slå rigtigt på tønden

For det første er det vigtigt, hvordan du slår på tønden. Og det handler vel at mærke ikke kun om råstyrke, men også om at slå rigtigt, siger Kasper Zinck, formand for softballklubben Odense Giants, til Fyens.dk. 

– Det er vigtigt, at man fører slaget hele vejen igennem tønden. Man skal ikke sigte efter forsiden af tønden, men nærmere efter bagsiden, siger softballformanden.

2) Hold rigtigt på køllen

Fastelavnstønden

Tohåndsgrebet er langt mere effektivt. Men det hjælper at holde øjnene åbne. Foto: Colorbox.

Det er også vigtigt at have det rigtige greb om køllen, siger Kasper Zinck. Hold med begge hænder, så de er helt samlet. Battet skal mere holdes med fingrene end helt inde i håndfladen, som mange fejlagtigt tror.

Er du højrehåndet, skal du generelt placere venstre hånd under højre, og omvendt, hvis du er venstrehåndet.

Stil dig i en 90 graders vinkel foran tønden, så den hænger lidt længere fremme end din hofte. Fødderne skal være spredt lidt over skulderbredde, og når du slår, svinger du modsatte skulder mod tønden samtidig med, at du drejer 90 grader i hoften. Når slaget er fuldført, vender din overkrop mod tønden.

Den mest almindelige fejl er, at man vil slå for hårdt, så man mister balancen og en del af styrken i slaget, siger Kasper Zinck.

3) Ram fastelavnstønden det rigtige sted

En tredje ting er at vide, hvor på tønden du skal ramme for at det har størst effekt.

Det handler om at slå på den nederste tredjedel af tønden, siger Holger Koss, lektor i konstruktioner ved Danmarks Tekniske Universitet, til Tv2.

– Jo højere oppe, du slår, desto mere vil tønden blot svinge. Slaget forplanter sig dermed ikke til tøndens struktur og det har derfor mindre effekt, fortæller han. 

Fastelavnstønden er tungest i den nederste tredjedel. Hvis du slår her, er du tættere på tøndens tyngdepunkt – særlig hvis tønden er fuld af appelsiner og slik – og den kan ikke flytte sig ligeså meget, som hvis du slog højere oppe. Dermed bliver mest muligt af energien fra slaget overført til tøndens konstruktion, og det vil beskadige den mest muligt, og måske få den til at gå i stykker, siger Holger Koss til TV2. 

Du skal altså slå på den nederste tredjedel, som du kan se på grafikken her: 

Grafik: TV2

Test din gribestyrke på Experimentarium

Styrken har jo også betydning, når du slår katten af tønden. I Experimentariums udstilling Under Huden kan du teste din gribestyrke: Klem så hårdt, du kan om pinden, og på aflæs på skærmen, hvor hårdt du griber.

– Prøv at dyste med dine venner. Ofte er det forbløffende, hvem der kan klemme hårdest.

Ny Experimentarium App

Se mere