Derfor skal du holde igen med solcreme når du bader
Solcreme er en smart og nem måde at beskytte huden mod farlige UV stråler. Men der er desværre en bagside af medaljen...
Selvom der er videnskabelige beviser for, at solens UV stråler kan forekomme ekstra kraftige i vand, da UV strålerne både trænger igennem vandet, og spejles i havets overflade, er der altså god grund til at hoppe i en badebluse i stedet for at bruge solcreme…
Når man hopper i vand med solcreme, afgiver cremen en række skadelige kemiske forbindelser til vandet. Dette indkluderer blandt andet nanopartikler af den kemiske forbindelse titandioxid samt forbindelserne oxybenzone og octinoxate.
Titandioxid øger produktionen af en anden kemisk forbindelse, nemlig hydrogenperoxid – også kaldet brintoverilte. Denne forbindelse er særlig skidt for havets økosystemer!
Planteplankton er det første led i havets fødekæder. En forstyrrelse hos denne organisme har derfor stor betydning for havets andre arter, da de netop på en eller anden måde er afhængige af planktonnet.
Brintoverilte, som netop dannes ud fra solcremens titandioxid, er skadeligt for planteplankton, og hæmmer dets produktion ved at stresse organismen…
På travle badestrandene kan strandgæster i løbet af en sommerdag samlet afgive op til 4 kilo titandioxid til vandet.
Ved netop at måle koncentrationen af de to kemiske forbindelser har to spanske forskere David Sánchez-Quiles og Antonio Tovar-Sánchez i 2013 studeret solcremes indflydelse på havets dyreliv.
Koncentrationen af brintoverilte var meget høj på Palmira badestrand på Mallorca. Den maksimale grænse under normale forhold ligger på 100 nM. Men på badestranden på Mallorca lå koncentrationen på hele 278 nM!
Selvom en værdi på 278 nM ikke igangsætter nedbrydning af planteplanktons cellemembran, resulterer det stadig i fænomenet kaldet “oxidativ stress” hos planteplanktonnet.
Oxidativ stress er en forstyrrelse mellem to helt andre fænomener kaldet frie radikaler og antioxidanter, hvor der simpelthen er for mange frie radikaler og for få antioxidanter. Og det er ikke helt godt, for antioxidanter er vigtige for at bekæmpe de frie radikalers skadelige effekter. Kommer der for mange frie radikaler meget pludselig, kan organismer ikke følge med, og det kan føre til skader på proteiner, cellevægge, signalstoffer og arvematerialet i cellekernen hos planteplanktonnet.
Hos mennesker antages oxidativ stress også for at være involveret i udviklingen af sygdomme som cancer, alzheimers, parkinsons, autisme og mange andre.
Oxybenzone og octinoxate er to andre skadelige kemiske forbindelser i vores solcreme, der havner i havet. Faktisk findes disse forbindelser i mere end 35 tusind forskellige solcremer. Forbindelserne har især store skadelige effekter på vores koralrev, da de medvirker til “afblegning” af koralerne.
Man siger at koraler aflbleges, når de frastøder deres livsvigtige alger, der lever på koralerne i et symbiotisk forhold. Symbiotisk vil sige, at begge parter får noget, og giver noget. Algerne er vigtige for koralerne, da de producerer helt op mod 90 procent af den energi, koralerne bruger. Koralerne giver omvendt sikkerhed til algerne.
Men forskellige faktorer kan få algen til at flygte fra koralen, som efterlader koralen bar, sårbar og sulten. Faktorer som temperaturstigninger og forurening har længe været anerkendt for spille en rolle. Men forbindelserne oxybenzone og octinoxate kan på samme vis forårsage, at algerne bliver stressede, og forlader koralerne.
14 tusind tons solcreme ender i verdens koralrev hvert år. Og der skal ikke mere end en enkelt dråbe solcreme til at skade et skrøbeligt koralrev.
Så måske du skal snuppe en våddragt på, næste gang du skal bade på stranden. Eller finde en såkaldt “koralrev-sikker solcreme”. Organisationen SavetheReef (som arbejder for at bevare og redde verdenshavene og dyrene, som lever i dem) har lavet en guide, som hjælper dig med at overskue hvilket indhold, du skal undgå, når du køber solcreme. Du finder den lige her.
Elsker du stranden? Så kig forbi Experimentarium! Her har vi nemlig en indendørs strand, hvor du blandt andet kan lære om revlehuller, orkaner og havdyr. Vi har desuden også en tag-strand, hvor du kan lære om de 5 livsvigtige baderåd i sommerhalvåret.
Skrevet af Patricia Nørgaard-Madsen 30. juli 2018
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.