Hjernen har altid en plan B
Hjernen planlægger kroppens bevægelser ned i mindste detalje. Forskere har fundet ud af, at den altid planlægger to manøvrer, selv om den kun skal bruge en.
Nogen gange skal det bare gå stærkt. Så stærkt, at det næsten ikke er til at følge med. For eksempel midt i en dribling i fodbold. Skal du gå højre eller venstre om? Eller når du griber efter en bold, der hopper på et ujævnt gulv. Hvor i luften skal den fanges?
Nu har forskere afsløret, hvordan din hjerne tackler sådan en opgave.
Det er hjerneforskere fra Queen’s University i Ontario, Canada, som har påvist, at hjernen beregner og forbereder flere bevægelser samtidig. Den øverste etage går simpelthen med livrem og seler.
Hjernecellerne planlægger uafbrudt handlinger, der kan blive nødvendige. Sådan bliver vi forberedt på det uventede. Så vi kan handle hurtigt, imens tingene udvikler sig.
“Hjernen oversætter konstant synsindtryk til handlinger, den kan udføre. Selv om vi ikke lægger mærke til det, er de motoriske områder i hjernen tilsyneladende altid på arbejde. De forbereder handlinger, der er mulige”, forklarer hjerneforskeren Jason Gallivan.
Han er en af hovedkræfterne bag det eksperiment, som beviser, at hjernen lægger flere planer samtidig. I eksperimentet blev forsøgspersoner sat til at flytte en musemarkør på en skærm. Først midt i bevægelsen viste det sig, hvilket mål, som skulle rammes.
Forskerne snød forsøgspersonerne ved at ændre på musens nøjagtighed under forsøget. Ud fra de indsamlede data blev det muligt at konkludere, at hjernen planlægger og forbereder flere bevægelser, selv om den senere kun vælger en af mulighederne – nemlig den, der passer bedst.
Opdagelsen støtter teorien om, at hjernen opfatter verden som en serie af begivenheder og objekter, den har mulighed for at påvirke.
Kilde: Cell Report
Skrevet af Henrik Prætorius 14. februar 2017