Motion beskytter hjernen mod stress og depression
En undersøgelse viser, at motion beskytter hjernen mod stress og stressrelateret depression. Så kridt skoene og indfri nytårsforsættet!
Ny undersøgelse dokumenterer, hvordan motion renser blodet for skadelige stoffer, som ellers ville gøre hjernen modtagelig over for stress og stressrelateret depression.
Motion har længe været fremhævet som et godt middel mod stress. Men præcis, hvordan motion gavner har ikke været helt klart. Nu viser det sig, at motion udløser en bestemt mekanisme i musklerne, som beskytter hjernen mod stoffet kynurenin, som menes at udløse stressrelateret depression.
Opdagelsen er gjort af forskere på Karolinska Instituttet i Sverige og netop offentliggjort i det videnskabelige tidskrift Cell.
Depression er en kendt følgesygdom af stress. Ifølge Stressforeningen har 200.000 danskere her og nu en depression, og op mod hver anden af disse er kronisk stressede.
De nye resultater åbner for, at en effektiv behandling af stresspåvirket depression ikke kun fokuserer på at påvirke hjernen, men også kroppens muskler.
”Vores resultater viser, at motion alene er nok til at aktivere musklernes evne til at beskytte mod og forebygge stressrelateret depression,” siger læge og fysiolog Jorge Ruas, der har lavet undersøgelsen sammen med hjerneforsker Maria Lindskog.
Men hvor meget motion skal man dyrke?
”Vi kan ikke sætte konkrete tal på. Det afhænger af den enkelte persons tilstand. Vores undersøgelse viser, at musklerne skal udfordres, når du motionerer, for at opnå den beskyttende effekt,” forklarer Jorge Ruas.
”Jeg tror, den bedste måde at anskue det på er, at hvis du ikke dyrker motion jævnligt, så har dine muskler en lavere kapacitet til at forsvare dig mod stressrelateret depression.”
Tag kondiskoene på og få gang i dit nytårsforsæt. Træning er nemlig ikke bare godt for kroppen fysik, men også for dit mentale helbred. Hvis du gerne vil have sved på panden på den sjove måde, så tag en tur i PULS Torvet og dans psyken i top. Eller test balancen i Balancekøkkenet og træn finmotorikken.
Artiklen blev bragt første gang i september 2014.
Skrevet af Thea Jessen Kristensen 25. januar 2019