Naturligt lys giver sundere medarbejdere
Kontoransatte, der arbejder i naturligt lys fra vinduer, sover bedre og længere og er mere fysisk aktive, viser studie.
Amerikanske forskere har fundet opskriften på sunde medarbejdere: De skal have masser af naturligt lys i løbet af dagen.
”Flere og flere studier peger på vigtigheden af naturligt lys. Vores studie bekræfter, at naturligt lys har en række sundhedsmæssige fordele,” siger Phyllis Zee, der er neurolog og søvnforsker ved Northwestern University i USA og leder af studiet.
49 kontoransatte deltog i undersøgelserne. 27 af dem havde ikke adgang til naturligt lys på arbejdspladsen, da der ikke var vinduer på kontoret. De resterende 22 arbejdede på kontorer med vinduer. Godt halvdelen af deltagerne blev udstyret med et armbånd, der registrerede, hvor meget naturligt lys, de blev udsat for i løbet af dagen. Desuden målte armbåndet også, hvor meget de sov, og hvor aktive de var.
Ikke overraskende viste resultaterne, at ansatte på arbejdspladser med vinduer fik 173 procent mere naturligt lys end de vinduesløse. Derudover sov de lyseksponerede medarbejdere i gennemsnit 46 minutter længere om natten, ligesom de var langt mere fysisk aktive.
I sideløbende spørgeskemaundersøgelser scorede deltagerne fra de vinduesløse arbejdspladser desuden markant lavere på henholdsvis søvn- og livskvalitetsskalaen.
”Lys er ekstremt vigtigt for kroppens biologiske rytme og påvirker både vores humør og stofskifte. Kontoransatte er en risikogruppe, fordi de typisk opholder sig indendørs hele dagen,” siger Phyllis Zee.
Inde i kroppen har vi et indre ur, som hjælper os med at fortælle os, hvornår vi skal være vågne, og hvornår vi skal sove. Det indre ur sidder i hjernen, og er forbundet med nervebaner til synsnerven. Hvad øjet ser, har altså meget at gøre med, hvor friske vi er. Naturligt lys er med til at nulstille kroppens frigørelse af hormonet melatonin. Melatonin er det hormon, der gør os trætte. Naturligt lys om morgenen er blandt andet med til at opretholde vigtige processer i kroppen som urinproduktioner, kropstemperatur og aktivitet.
Blåt lys fra tablets og computere forvirrer dog kroppens indre ur, og kan være med til at ødelægge den naturlige døgnrytme.
Hold dit næste møde på Experimentarium. Alle vores otte mødelokaler har fuldt dagslys.
Bragt første gang i juni 2018.
Skrevet af Kristoffer Lottrup og Patricia Nørgaard-Madsen 15. februar 2023
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.