Mmh Mmh Mmmh

Sådan lærer du din hjerne at elske sund mad

Det kan være svært at holde sig fra sukkerets fristelser... Men med en særlig diæt har forskere fået forsøgspersoner til at foretrække sund mad frem for pommes frites og slik.

Med stålfast vilje gennemfører mange en slankekur og taber sig. Men når først taljen er blevet mindre, begynder en mere langvarig kamp: at holde vægten. Trangen til søde sager og store portioner kan være nærmest umulig at slippe af med.

Trangen til søde sager er unaturlig

Men sådan behøver det faktisk ikke at være. En gruppe amerikanske forskere har netop offentliggjort et studie, der viser, at hjernen kan glemme lysten til slik og kager – man skal bare træne den efter en særlig diæt i seks måneder. Forskerne har dermed påvist, at vores hang til usund mad ikke er noget naturligt, men noget vi lærer:

”Vi starter ikke vores liv med at elske pommes frites og afsky fuldkornspasta. Den tilstand opstår først, når vi igen og igen spiser løs af det usunde,” forklarer Susan B. Roberts, Tufts University, som står bag undersøgelsen.

Kun seks måneder skal der til at elske sund mad

Forskerne havde to grupper af forsøgspersoner. En, som fulgte den særlige diæt bestående af såkaldt lav-glykæmisk mad som fuldkornsbrød, bønner og fiberholdige grøntsager, og en, som spiste normalt. Efter et halvt år kunne man via MRI-hjernescanninger se forskelle hos de to grupper. Hos diæt-gruppen var der sket ændringer i hjernens belønningscenter – særligt i de områder, som har med læring og afhængighed at gøre.

Når de fik vist billeder af usund mad, reagerede deres hjerner anderledes end hos kontrolgruppen. De havde ganske enkelt mindre lyst til de gamle fedtfavoritter.

”Vi viser, at man kan ændre menneskers lyst fra usund til sund kost uden et kirurgisk indgreb,” siger forskeren.

Så seks måneder skal der til, og så kan du elske sund mad. Det er bare om at væbne sig med tålmodighed og være god til at stå imod fristelserne!

Vil du gerne udforske kroppen helt inde under huden? Læs her: Lær mere om din krop og dine tankebaner i Under Huden på Experimentarium

Se mere