Foto: Camilla Vodstrup

Foto: Camilla Vodstrup

LYS OG SKYGGE

4 fascinerende facts om måner

Du læste rigtigt! Som vi ser det, har vi kun en enkelt måne, men der er mange flere af dem i vores solsystem. Selvom forskerne har fundet ud af meget, er der stadig en del vi ikke ved om månerne i vores solsystem.

Vi har samlet fire facts om månerne, der er i omløb om vores solsystems 8 planeter.

På afveje

Månen er 27,3 dage om at nå rundt om Jorden, hvilket cirka svarer til en måned. Deraf navnet. Hvert år bevæger månen sig cirka 3,7 centimeter længere væk fra Jorden med nogenlunde den hastighed, som vores fingernegle gror. I teorien vil den fortsætte med det i 50 milliarder år, og til den tid vil den derfor være 47 dage om at nå rundt om Jorden.

Månemængde

Indtil videre har vi opdaget cirka 180 måner i bane om planeterne i vores solsystem, og vi finder stadig flere. Jupiter har 67 af disse måner, og Saturn har 62. Planeterne Venus og Merkur har til gengæld ikke en eneste måne.

Kæmpemåne

Jupiters måne, Ganymede, er den største måne, vi kender til i Solsystemet. Den har en diameter på cirka 5.200 kilometer, hvilket er cirka 1800 km. mere end vores måne, der er den femtestørste i solsystemet. Ganymede er også større end Pluto og planeten Merkur.

Månen en planet?

Månen er enormt stor taget i betragtning af Jordens størrelse. Den har en diameter på cirka det kvarte af Jordens diameter og har en masse på cirka 1/81 af Jorden. Det gør Månen til den største måne sammenlignet med sin planet i Solsystemet. Flere forskere mener faktisk, at Månen og Jorden derfor bør ses som to planeter i ét system.

Den næste måneformørkelse sker den 21. januar 2019.
Se her hvordan du får mest ud af måneformørkelsen. 

 

Artiklen blev første gang bragt i juni 2014.