Havene optager CO2
FORSØG: I dette lille forsøg kan du med egne øjne se, hvor meget CO2, der kan være opløst i 2 liter væske.
Indtil nu har verdenshavene hjulpet os af med meget af den CO2, vi har udledt. CO2 optages i havene og bliver til kulsyre. Man kan opfatte vores verdenshave som en buffer, der har sørget for, at klimaforandringerne kun er ved at begynde nu til trods for, at vi har udledt meget CO2 siden industrialiseringen, hvor vi begyndte at brænde fossile brændsler af. Når CO2 opløses i havene, bliver de forsuret på grund af kulsyren.
Det kan skade dyr, der delvis består af kalkskaller, som for eksempel muslinger, snegle og koraller. Kalk opløses nemlig af syren. Desuden er oceanerne måske ved at nå smertegrænsen for, hvor meget CO2 de kan indeholde. Her kan du læse mere om oceanernes rolle i klimaforandringerne.
I dette lille forsøg kan du med egne øjne se hvor meget CO2, der kan være opløst i 2 liter væske.
Hvad sker der? Prøv forsøget med en afkølet cola, en cola ved stuetemperatur og en opvarmet cola. Du kan opvarme colaen meget nemt ved at fylde en spand med varmt vand fra vandhanen, og lade colaen stå i den i 20-30 minutter. Er der forskel? Hvorfor?
Når colaen ikke er under tryk, vil kulsyren langsomt forsvinde. Denne proces vil være spontan, men hastigheden hvormed det sker, er langsom. Når man tilsætter mentos, frigives al den opløste CO2. Før bobler kan dannes i en væske, kræver det en partikel eller urenhed. Mentos har en masse små huller i overfladen, og boblerne kan derfor dannes mange steder. Dette virker som en katalysator for kulsyrens omdannelse til CO2:
H2CO3 → H+ + HCO3‐ → H2O (l) + CO2 (g)
Havene optager varmen
Havene optager CO2 (denne side)
Havene stiger: Varmt vand fylder mere
Isen smelter – stiger vandstanden?
Forsøg med kyst- og fastlandsklima
Illustration af Grønlandspumpen
Indfrysning af saltvand
Forsuring af havene
Afgrøder og klimaforandringer
Måling af albedo
CO2 i fossile brændsler
Skyer
– Lav en lille sky i en flaske
– Lav en stor sky med flydende nitrogen
Jeppe Kari, Experimentarium
Dette forsøg stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.
Skrevet af Redaktion 1. maj 2010
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.