med vanten

Brr... 5 iskolde rekorder

Vinteren er over os. Men hvis du synes, det er koldt, så tjek lige disse ekstreme temperaturer. Og se, hvad der sker, når - 200 grader kold væske rammer huden!

1. Koldeste målte temperatur

Natten til den 8. januar 1982 blev der sat rekord for kulde i Danmark. I Hørsted ved Thy viste termometret isnende minus 31,2 grader.

Den seneste rigtig kolde nat var i februar 2012, hvor der blev målt minus 23,9 grader på Fyn.

Antarktis

Antarktis. Foto: Nasa

2. Det koldeste sted på Jorden

Med en gennemsnitstemperatur på minus 27,5 grader om sommeren og minus 60 grader om vinteren løber Antarktis med prisen som det koldeste sted på kloden. I 2010 blev den laveste temperatur, der nogensinde er målt på Jorden, desuden registreret af en satellit i det østlige Antarktis. Temperatur: minus 93,2 grader.

3. Den koldeste egn i solsystemet

Det er sjovt nok ikke på de yderste planeter, som Neptun eller Pluto, at man finder det koldeste sted i vores solsystem. Vi skal faktisk ikke længere væk end Hermite-krateret på Månen. I kraterets bund, der altid ligger i skygge, har Nasa målt minus 248 grader. Det er otte grader køligere end på Pluto og kun 25,15 grader over det absolutte nulpunkt på 273,15 grader.

Hermite krater

Hermite-krateret. Foto: Nasa

4. Den koldeste galakse i universet

Baggrundsstrålingen i universet er blot 2,7 grader over det absolutte nulpunkt, hvilket betyder, at hvis du skulle stige ud af dit rumskib midt i det interstellare rum, ville du blive ramt af et kuldechok på 270,5 grader. Men det kan såmænd blive lige et nøk koldere. I den såkaldte Boomerang-tåge, 5.000 lysår fra Jorden, er det nemlig endnu mere bidende koldt. Målinger fra et radioteleskop har påvist en temperatur på minus 272 grader.

Uanset hvad, ville du omkomme med det samme af den voldsomme kulde. Atomerne i din krop står ganske enkelt nærmest stille, og det kan man ikke tåle i mange sekunder.

5. Det absolutte nulpunkt

Den laveste temperatur man kan forestille sig er minus 273,15 grader. Ved den temperatur vil alting være stilstand, hvilket betyder at alle molekyler og atomer vil stå bomstille og ikke længere interagere med hinanden.

Det er af lidt indviklede teoretiske grunde dog ikke muligt at køle helt ned til nulpunktet (fordi molekyler aldrig vil kunne stå helt stille, da de har en smule bevægelsesenergi i sig), selvom man kan komme ret tæt på.

Video: Se -200 grader kold væske ramme huden

Flydende kvælstof er næsten 200 grader koldt, selvom det faktisk spilkoger ved stuetemperatur.

Her kan du se Experimentariums pilot Aske demonstrere, hvad der sker, når flydende nitrogen rammer huden:

Find flere finurlige fakta