Bliv klogere på klimaforandringer i denne artikel. Foto: Colourbox.

tør jord og over svømmelser

Bliv klogere på klimaforandringerne

Klimaforandringerne er en realitet – det sker lige nu. Jorden har dog gennem sin lange udvikling gennemgået mange klimaforandringer, hvor mennesker ikke har haft en finger med i spillet.

Klimaet har aldrig været en permanent størrelse, og der har derfor altid fundet klimaforandringer sted. Klimaet har forandret sig kraftigt fra boblende ursuppe til dybfrosne globale istider – helt uden menneskets hjælp. Og CO2-indholdet i atmosfæren har i perioder været meget højere, end det vi har nu.

Klimaforandringerne har været en vigtig årsag til, at visse dyrearter er uddøde, og andre har fundet en niche til at udvikle sig. Blandt andet tilskrives hurtige forandringer i klimaet skylden for, at dinosaurerne uddøde.

Nutidens klimaforandringer er også menneskets ansvar

Vi mennesker kan dog ikke løbe fra ansvaret for en del af de klimaforandringer, som vi er vidne til nu. Årsagen er den massive stigning i udledning af CO2, der er taget til år efter år, siden den industrielle revolution, men som har accelereret voldsomt siden 2. verdenskrig.

Men ikke nok med at vi udleder stadig større mængder CO2 i atmosfæren. Vi rydder også hele tiden mere og mere skov og fjerner derved en vigtig faktor, som kan optage noget af al den CO2, vi udleder.

Læs mere om klimaforandringer

Naturlige forandringer i klimaet
Fortidens klima
Indlandsisen
Vulkaner
Solen
Oceanerne
Skyer
Is og sne
Jordens bane omkring Solen

Menneskeskabte forandringer i klimaet
Fældning af træer
Partikler i atmosfæren (aoerosoler)
Gasser i atmosfæren

Forsøg og caseopgaver

Vi har samlet alle forsøg, caseopgaver og eksperimenter på én side. Under overskrifterne Basis klimaforståelse og Klimaforandringer finder du de relevante forsøg til dette emne.

 

Denne artikel stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.

Mere om klima