Køb LED pærer med omtanke. Foto: Colourbox.

Lys er ikke ba re lys

Køb LED pærer med omtanke

LED pærer er meget energieffektive i forhold til gammeldags glødepærer, hvilket er godt for klimaet. Dog skal man være opmærksom på en række ting, når man køber dem, for ikke at komme hjem med en pære, der lyser isnende koldt og hvidt.

Elektriske pærer, der indeholder lysdioder (LED) er stormet ind i vores hverdag. Og der findes snart LED pærer til alle slags lamper. Halogenpærer erstattes af LED pærer. Der er LED pærer med helt almindelige fatninger til helt almindelige lamper i supermarkeder, byggemarkeder og så videre. Der findes endda en aflang række LED pærer til erstatning af lysstofrør.

LED pærer er meget energieffektive. For eksempel kan en hel række 35 watt halogenpærer fastgjort i loftet udskiftes med 5 watt LED pærer. Det giver en energibesparelse på 86%.

Men det er vigtigt, at indførelsen af LED ikke går ud over det essentielle, som er at skaffe godt og brugervenligt lys. En pointe som Anne Bay fra Dansk Center for Lys, pointerer over for Climate Minds. Så her er lidt hjælp til, hvad der er vigtigt, når vi ønsker at købe de “klimavenlige” LED pærer. For hvem gider at komme hjem til en stue med svagt og isnende koldt lys.

emballagen skal du kigge efter tre ting: evnen til farvegengivelse (Ra-værdi), lysstyrken (lumen) og hvor meget farverne i pærens lys minder om farverne i sollys (temperatur i Kelvin).

Hvor god er en LED pære til at gengive farve?

Mange af os opdager først, hvor vigtig en pæres farvegengivelse er, når vi har fået købt en dårlig pære, der er blevet sat i lampen derhjemme. Det kan virkelig være slemt. Vælg en LED med god farvegengivelse – Det vil sige et Ra-indeks på mindst 85. Desto tættere på 100 Ra, desto mere svarer det til farvegengivelse i dagslys. Energisparepærer og lysstofrør kan være helt nede på 80. En glødepære har en Ra-værdi på 97-99. De nyeste LED-pærer kan fås med en Ra-værdi på op til 95.

Fra koldt lys til varmt hvidt lys

LED pærer er heldigvis udviklet de seneste år til at udsende et mere varmt lys som vi er vant til herhjemme. De pærer der ligger på hylderne bør være af en lysfarve, som de gamle glødepærer, halogenpærer og sparepærer. Men pas på, når du skal købe LED pærer – de kan drille, og nogen findes i flere varianter, herunder med et koldt lys. Tjek på nettet efter tests af LED pærer. Du kan også selv læse på varedeklarationen.

Hvor varmt lyset er, angives på emballagen med en farvetemperatur skala. Skalaen fortæller, hvor varmt et sort legeme skal være, for at det lyser i en farveskala svarende til lyskilden. Jo højere farvetemperatur, der angives på emballagen, desto mere blåligt og koldt lys udsender lysdioden. Nogle LED-lyskilder er nede på en temperatur på 2400 K på farvetemperatur-skalaen. Det angiver en gul farve, der er varm og behagelig. 2700 K har en lysfarve som en glødepære, som vi også opfatter som varm og behagelig. Halogenglødepærens lysfarve svarer til 3000 K. Højere farvetemperaturer egner sig ikke til boliger, da de er for kolde.

Den rigtige lysstyrke

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, om pæren lyser kraftigt nok til dit formål. Lumen er enheden for, hvor meget lys din pære udsender. 470 lumen svarer til lysstyrken af en 40 watts-glødepære. Gå hellere lidt over i styrke end under, når du køber ny pære. Ingen af os bliver jo yngre med årene, og vi har brug for mere lys med alderen.

LED pærer giver store energi- og pengebesparelser

Omkring 12 % af Danmarks samlede elforbrug anvendes til belysning (2016). Flere undersøgelser viser, at dette tal kan komme længere ned. De største besparelser opnås gennem anvendelse af energirigtig belysning og kortest mulig driftstid. LED pærer har et stort potentiale i forhold til energirigtig belysning.

Læs mere om energieffektivitet

Brug energien effektivitet 
– Hvad er LED lys? 
– Køb LED pærer med omtanke (denne side)
– Ammoniak bruges til kunstgødning
— Opgave om ammoniak og kunstgødning

Forsøg og caseopgaver

Vi har samlet alle forsøg, caseopgaver og eksperimenter på én side. Under overskrifterne Energiproduktion og Energieffektivitet finder du de relevante forsøg til dette emne.

 

Kilder

www.lysviden.dk – Her kan du læse mere om ordentligt lys. Det er et uvildigt og ukommercielt site.
Om LED på sparenergi.dk – Energistyrelsen

Denne artikel stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.

Mere om klima