4 tyndskidte fakta om madforgiftning

Colourbox

Virkelig væmmelig virus

4 fakta om madforgiftning

Du bliver, hvad du spiser - og nogle gange kan det være super ubehageligt. Se her, hvad du skal undgå.

De fleste der har haft en madforgiftning ved, at det ikke er nogen særlig fornøjelse. Men hvad er madforgiftning egentlig, og hvad skal man være opmærksom på?

1. Dårlig mad gør 600 millioner syge

Hvert år bliver 600 millioner mennesker syge efter at have spist dårlig mad. Det svarer til at hver tiende i hele verden døjer med opkast og diarre. 420.000 af de madsyge dør og heriblandt er 125.000 børn under fem år.

2. Hurtige og smitsomme norovirus

En af de store syndere i madforgiftning er den hårdføre norovirus, som i løbet af 12-48 timer giver akut maveinfektion med diarre og opkastning. Det er meget smitsomt, så bare 1-10 viruspartikler er nok til at give en maveinfektion. I afføring og diarre fra en ramt person er der fra 1 million til 1 milliard viruspartikler per gram!

3. Langsomme bakterier kan også gøre dig syg

Bakterier som salmonella og campylobacter i mad kan også gøre dig syg. De er op til fire dage om at give symptomer. De skal nemlig først finde vej ned i tarmen og formere sig mange gange. Herefter laver de en betændelsestilstand i tarmen der gør, at man bliver syg og får diarré.

4. Vær opmærksom på langtidseffekter

Ud over kvalme, opkast og diarre kan fødevarebårne sygdomme også give langtidsfølger som cancer og nyre- og leversvigt.

Kom helt under huden

Er du nysgerrig på kroppen? Så skal du dykke ned i vores udstillinger Under Huden og BODY WORLDS. Her kan du fordybe dig i kroppen og fascinerende afkroge.

Artiklen blev første gang bragt i december 2015. 

Flere fakta om kroppen