1. Frygt er en fordel
Frygt kan være besværligt og næsten føles fjollet. Men faktisk er frygt et gammelt instinkt, der har været nødvendigt for menneskers overlevelse. Igennem evolutionen var det de mennesker, der var bange for de farlige ting og reagerede på dem, som overlevede.
Og selvom man ikke skulle tro det, er det nyttigt at føle frygt. Frygten sætter nemlig kroppens alarmberedskab i gang, gør dig mere klar i hovedet og i stand til at yde en større fysisk præstation og fx springe for livet eller hvad der nu skal til.
2. Frygt sidder i hjernen
Frygt sidder i det område i hjernen, der hedder amygdala. Ordet kommer faktisk af det latinske ord for mandel og kirtlen amygdala er netop på størrelse med en mandel.
Når amygdala opfanger noget farligt, vil den aktivere kroppens automatiske forsvarsmekanisme. Her frigør binyremarven, der sidder ved nyrerne, store mængder af adrenalin, som får hjertet til at slå hurtigere og blodtrykket til at stige. Når det sker, får man en højere puls og øget blodgennemstrømning. Det er det, der gør, at du bliver mere klar i hovedet, og kroppen bliver i stand til at reagere hurtigt, så du fx kan flygte fra en løve på savannen eller undvige en bil, der kører imod dig.
3. En frygt og en fobi er ikke det samme
Måske føler du panikken brede sig, hvis du ser en stor behåret edderkop, eller hvis du skulle hoppe ud af en flyvemaskine med faldskærm. Selvom det ikke føles rart, betyder det ikke, at du har fobi for edderkopper eller højder. Det kan godt være en almindelig frygt – måske baseret på erfaringer.
Når frygten derimod er meget stor i forhold til den reelle fare, og man gør alt for at undgå den specifikke ting, kan der være tale om en fobi.
Mange mennesker lider af fobier, og du vil nok blive overrasket over, hvor mange anerkendte fobier, der findes. Hvis du vil blive klogere på fobier, kan du læse om seks forbløffende forbier her.
4. Nogle mennesker kan ikke føle frygt
Forskere har undersøgt en amerikansk kvinde, der ikke er i stand til at føle frygt.
Kvinden lider af den sjældne sygdom Urbach-Wiethe, og i hendes tilfælde har den ødelagt hendes amygdala, der er den del af hjernen, der gør én i stand til at føle frygt.
For at forstå kvindens hjerne har forskeren blandt andet udsat hende for gyserfilm, spøgelseshuse og slanger – og intet fik kvinden til at ryste. Hun viste heller ikke frygt, da hun om natten i en park blev overfaldet med en kniv. Faktisk gik hun samme tur natten efter.
5. Du kan dø af skræk
Ja, man KAN faktisk godt dø af skræk. Adrenalinen der bliver udløst, når man bliver bange, kan nemlig belaste hjertet i en grad, så det kan føre til hjertestop. Det er heldigvis yderst sjældent, og det sker oftest hos mennesker, der i forvejen er svagelige – men pas alligevel lidt på, når du ”skræmmer livet af” dine venner for sjov eller fx til Halloween.
Læs mere her: Kan man dø af skræk?
6. Frygt er tillært
Modsat hvad man måske kunne tro, er vi mennesker ikke født med frygt. Babyer viser først tegn på frygt, når de er omkring 6 måneder.
Siden vi ikke bliver født med frygt, er det noget vi lærer over tid, og ikke al frygt bliver lært på samme måde. Frygt kan blandt andet være baseret på erfaring og læres ved, at man har haft en negativ oplevelse med noget. Er du blevet bidt af en hund, bliver du måske bange for hunde.
Vi kan også lære at blive bange for ting, hvis man ser andres frygtfulde reaktioner. Man kan f.eks. blive bange for edderkopper, hvis ens forældre viser, at de er bange for dem.
7. Frygt kan få truslen til at virke større
Et engelsk studie viser, at frygt kan få en trussel til at virke større, end den i virkeligheden er. Forskerne fandt blandt andet ud af, at folk med fobi for edderkopper beskriver dem som større end de i virkeligheden er. Personer med højdeskræk, der blev placeret på en balkon, gættede også på, at afstanden til jorden var meget længere, end den faktisk var.
Skrevet af Cecilie Storgaard 27. oktober 2023