Unge har ikke travlt med at blive voksne
Undrer du sig også over, hvorfor dit voksne barn stadig opfører sig som en teenager? Ny undersøgelse giver dig svaret.
Billedet af en teenager i dag med telefonen i hånden, mens de snapper derudaf og har travlt med deres sociale liv, kan godt give en følelse af at børnene bliver alt for hurtigt voksne. Men ny forskning peger i en anden retning – ja faktisk er det stik modsat! Så hvis du har en barn der er i 20’erne, men stadig opfører sig som om han/hun er i den svære teenage-alder.. så er der faktisk en rigtig god grund.
En analyse lavet af San Diego State University og Bryn Mawr College har fundet frem til, at teenagere i dag har i mindre grad har sex, går på druk, kører bil, dater og har et fritids-/studiejob, sammenlignet med hvad der tidligere har været tendensen blandt unge.
Rapporten som er udgivet i magasinet Child Development er baseret på data fra syv nationale undersøgelser, lavet mellem 1976 og 2016, inklusiv undersøgelser fra U.S. Centers for Disease Control og Prevention and the National Institutes of Health. Tilsammen er otte millioner 13 – 18 årige blevet adspurgt.
Antallet af unge der har sex i gymnasiet er faldet fra 54% i 1991, til 41% i 2015, og det er uanset køn, bopæl og etniske baggrund. Jean Twenge, professor i psykologi på San Diego State University siger til Scientific American:”Resultaterne viser at teenagerne ikke nødvendigvis er mere dovne, de har bare ikke lyst til at træde ind i de voksnes rækker.”, og siger at 18-årige i dag opfører sig som om de kun var 15 år.
Undersøgelsen viser også, at unge der kommer fra en familie der er lille og velstående er dem der er længst tid om at træde ind i de voksnes rækker, sammenlignet med unge der kommer fra en større familie, hvor indkomsten er lavere end gennemsnittet.
Det hænger formentlig sammen med, at unge fra mindre velstående familie i højere grad er nødt til at forsørge sig selv og sine familiemedlemmer. Hvorimod de velståendes børn ikke skal skynde sig at blive voksne og tjene penge, de har mere tid til lange uddannelser, inden de skal ud i det voksne liv. Herudover lever vi længere og får vi børn og bliver gift i en senere alder.
Psykiater fra Columbia University, Mirjana Domakonda udtaler til Scientific American:”25 er det nye 18, og forlænget ungdom er ikke længere en teori, men en realitet.”.
Mirjana Domakonda lægger især vægt på, at forældre er for bevidst om at beskytte deres unge, og baner vejen for dem.
“Det er fint at beskytte sine teenage-børn, men forældre må indse at deres børn har brug for at blive en smule uafhængige, inden de skal på jobmarkedet eller starte i studie. Hos de fleste forældre, er den overbeskyttende adfærd en reaktion på de høje krav der stilles til de unge i dag.”.
Robert Findling, Direktør af Child and Adolescent Psychiatry på John Hopkins Hospital stiller sig mere kritisk overfor rapporten og udtaler:”Den nye undersøgelse er bevis på, hvor vigtigt det er at gå metodisk til værks når man laver sådanne undersøgelser. At arbejde ud fra indtryk, meninger eller individuele erfaringer, kan føre til falske konklusioner.”.
Hvis du har store hjemmeboende børn, kan du måske nikke genkendende til noget af det der står i artiklen. At have teenage-børn er ikke nødvendigvis forbundet med noget godt, men se det fra den lyse side! Hvis undersøgelserne taler sandt, flytter dit barn nok hjemmefra i en senere alder. Det betyder du altså kan nyde godt af dit barns selskab i endnu længere tid, end du måske lige gik og regnede med.
Få mere viden om kroppen i vores udstilling Under Huden.
Skrevet af Camilla Vingaard 17. september 2018