Du bliver hvad du sover

Søvnmangel får dig til at spise mere

En god nats søvn kan måske hjælpe dig til at holde den slanke linje. Videnskabelige forsøg viser, at en kort nattesøvn giver øget appetit.

Måske kan en god nats søvn hjælpe dig til at holde dig slank. Det mener forskere, efter at have gennemgået resultaterne af 11 videnskabelige eksperimenter, hvor folk blev holdt kunstigt vågne.

385 kalorier ekstra til sidebenene

De 171 forsøgspersoner fra de 11 forsøg fik lov til at sove mellem 3,5 og 5,5 timer. Manglen på søvn ændrede deres appetit, så de gennemsnitligt indtog 385 flere kalorier hver dag. Og fordi de ikke forbrændte nævneværdigt mere energi, selv om de var vågne i længere tid, må de 385 ekstra kalorier være landet på sidebenene.

Smag for mere fedt

385 kalorier svarer til 4 en halv skive brød ekstra pr. døgn. Men analysen af de 11 studier viser, at det først og fremmest er fedt, søvnmanglende mennesker sætter mere til livs af. Man går simpelthen i køleskabet lidt oftere, og leder efter noget, der er lidt federe, når man mangler søvn.

For lidt nattesøvn er ifølge forskerne en af de mest udbredte sundhedsbelastninger i vores moderne tilværelse. De mener derfor, at det bør undersøges, hvor meget konstant mangel på søvn betyder i vor tids fedmeepidemi.

Forskningsresultatet blev offentliggjort d. 2. nov. i European Journal of Clinical Nutrition.

Mere om krop og sundhed