Multipel sklerose udvikler sig senere hos de personer, der tilbragte deres teenage-somre ude i solen, end hos dem der blev indenfor. Det viser et dansk studie i tidsskriftet Neurology. Det er altså bare om at komme ud i solen, hvis man er én af de sygdomsramte.
Solen hjælper på sklerose
I studiet udfyldte 1.161 danskere med sygdommen et spørgeskema og gav blodprøver. På baggrund af deres solvaner som teenagere blev de delt op i to grupper: dem der var ude i solen hver dag og dem der ikke var dagligt.
”Vi kan se, at mangel på sol i ungdomsårene og overvægt hænger sammen med en tidligere udvikling af multipel sklerose,” siger læge og PhD Julie Hejgaard Laursen fra Rigshospitalet, Dansk Multipel Sklerose Center.
De knap så solglade personer fik gennemsnitligt sygdommen knap 2 år tidligere end de, der brugte sommeren udendørs. Ligeledes udviklede personer, der var overvægtige som 20 årige, sygdommen 1,6 år tidligere end normalvægtige, og 3,1 år tidligere end undervægtige.
Ungdommen er en sårbar periode
”Både mangel på sollys og overvægt i ungdommen kan være et led i årsagen til, at man udvikler multipel sklerose. Flere studier har vist, at D vitamin, som huden jo danner ud fra sollys, har en beskyttendeeffekt mod udviklingen af MS. Både mangel på sollys og overvægt er knyttet til en risiko for D vitamin mangel,” siger Julie Hejgaard Laursen.
“Ungdomsårene synes at være en særlig sårbar periode, hvor uheldig miljøpåvirkning kan øge risikoen for at udvikle sygdommen.” Hun understreger dog, at man ikke bare skal dyrke solen og spise D vitamin uhæmmet, da der er andre alvorlige sygdomme som følger med overdreven soldyrkning.
Elsker du solen? Kom og leg på Experimentariums Interaktive Tagterrasse
Skrevet af Mette Løgeskov Lund 30. maj 2018