Slikskålens sirenesang varsler mentalt skibbrud. Foto: Dani Sabatini/Freeimages

Sødt gør sort

Søde sager kan gøre dig deprimeret

Forskere bekræfter: Et overforbrug af søde sager kan føre til psykiske problemer senere i livet.

Slik, sodavand og andre søde sager er under beskydning fra eksperter. Forskning har de seneste årtier bevist, at sukker gør dig federe og kan føre til alvorlige sygdomme.

Nu bekræfter en engelsk undersøgelse endnu en ubehagelig mistanke: Et stort forbrug af slik og sodavand kan give psykiske problemer.

Det er sundhedsforskeren Anika Knüppel fra University College London, som sammen med kolleger viser, at sødt varsler problemer for hjernen.

Forskerne har analyseret tal fra en stor engelsk sundhedsundersøgelse, hvor 8.087 personer, fortrinsvis mænd, har svaret på spørgsmål om kost og sundhed fra 1980’erne og frem.

Mænd fik depression

Analysen viser, at højt forbrug af sukker øger risikoen for mental sygdom. I hvert fald for mænd. De mænd, der dagligt spiste mere sukker end myndighedernes anbefalede 10% af kosten, havde fem år senere oftere en mental sygdom end mænd, der spiste mindre sukker. Det skete, uanset om mændene levede et sundt liv udenfor sukkerskålen.

Tallene viser ikke det samme for kvinder. Det kan i følge forskerne skyldes, at der var forholdsvis få kvinder med i undersøgelsen. De understreger, at der skal mere forskning til for at opnå større sikkerhed omkring sammenhængen mellem den søde smag i munden og hjernens negative oplevelser.

Først sukker, så nedtur

Præcis hvordan slikmutter sælger os depression og angst, kan tallene heller ikke forklare. Men analysen viser, at det ikke er, fordi deprimerede og angste spiser mere sødt end andre. Det høje sukkerforbrug kommer før sygdommen – ikke omvendt.

I Danmark anbefales det, at man maksimalt dækker 10% af sit daglige energiforbrug med såkaldt tilsat sukker – det vil sige slik, sodavand, kager og lignende, og ikke frugt og grønt, der har et naturligt indhold af sukker.

Personerne med højt sukkerforbrug i den videnskabelige undersøgelse indtog alle mere sødt, end de danske sundhedsmyndigheder anbefaler.

Kilde: Scientific Reports

Se mere