Unges drukture kan skade deres børn senere i livet
Børn, som undfanges efter en brandert, risikerer muligvis skader på nervesystemet. Det viser eksperiment med fulde rotter.
Kan forældres druk have indflydelse på deres fremtidige børns mentale tilstand? Det deprimerende svar er JA!
Høje promiller hos forældrene før undfangelsen ser ud til at skabe varige hjerneændringer i afkommet. Ungerne er i risiko for at få depression og angst.
Det viser et studie, som forskere fra Loyola University, Chicago, USA, har udført på rotter. Forskerne har undersøgt, om rotters drukture kan sætte sig spor i de unger, som bliver sat i verden efterfølgende.
I forsøget blev unge rotter sendt på en gevaldig druktur. De fik nemlig alkohol svarende til 6 herrebranderter på 8 dag. Det lyder voldsomt, men er angiveligt ikke mere, end undersøgelser har vist, unge kan finde på at udsætte sig selv for.
På 8. dagen var festen slut. Nu fik rotterne 24 timer til at sove rusen ud. Så blev de sat sammen for at parre sig.
Da ungerne kom til verden undersøgte forskerne, hvordan generne blev aflæst i deres hypothalamus. Hypothalamus er en del af hjernen, der er kendt for at være indblandet i at styre stress, sult, tørst, seksuel adfærd, frygt og vrede.
Det viste sig, at rottemors branderter havde ændret den måde 159 gener blev aflæst i ungernes hypothalamus.
Rottefars forbrug af hospitalssprit gav også varige ændringer. 93 gener blev aflæst anderledes end i unger, hvis forældre ikke havde drukket igennem.
I de unger, hvor begge forældre havde været haft promiller på over 0,8, var der 244 ændringer i aflæsningen af gener.
Der er selvfølgelig stor forskel på en rotte og et menneske. Men forskellen er ikke større, end at man må formode noget lignende gør sig gældende for os, mener genetikerne bag studiet.
I så fald er det sandsynligt, at børn kan få mentale udfordringer på grund af forældrenes drukture i ugen før undfangelsen.
Skrevet af Henrik Prætorius 14. november 2016
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.