you tube video

Eksploderende madpakke

Kan Emilie sprænge sin madpakke i luften? Vi laver seje eksplosioner med noget, der hedder karbidbomber. Se videoen og bliv blæst bagover!

Kan Emilie sprænge sin madpakke i luften?

"Don't do this at home! Vi skal nemlig lave eksplosioner med noget, der hedder karbidbomber. Det er min ven Anders, der er pilot på Experimentarium, nemlig ekspert i, og sammen med ham prøver jeg blandt andet at sprænge min madpakke i luften. Det bliver sjovt, så se med!"
– Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Eksploderende madpakke

Nogle gange er madpakken lige liiidt for kedelig. Men har din madpakke nogensinde været SÅ kedelig, at du har haft lyst til at sprænge den i luften? Det eksperimenterer Emilie med i videoen – og du kan godt holde dig for ørerne, for det siger et ordentligt brag!

Hvad sker der?

Når Anders lægger de små ‘sten’ i vandet, begynder det at boble. Men ‘stenene’ er ikke helt almindelige sten, det er nemlig kalciumkarbid. Når kalciumkarbid kommer i kontakt med vand, sker der en kemisk reaktion i glasset. Det begynder at boble op med en gas, der kaldes acetylengas. Acetylengas er ekstremt brandfarligt, og det er også derfor, Emilie kan få det til at eksplodere, når hun tænder lighteren over glasset.

Hvorfor eksploderer madpakken?

Når madpakken sprænger i luften, sker det ud fra samme princip som i det første forsøg. Der bliver opbygget en masse acetylengas inde i dåsen, som bliver til energi. Energien omdanner sig til et tryk, som så bliver frigivet, når der sættes ild til dåsen.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vil med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere