You tube video

Forsøg: Farv en rose blå

Med frugtfarve og lidt hjælp fra naturens kræfter kan du farve en rose blå. Se videoen og afprøv forsøget derhjemme.

Farv en rose blå

"Har du nogensinde set en blå rose i naturen? I dette forsøg viser jeg dig, hvordan du kan farve en rose blå med lidt hjælp fra det fascinerende fænomen kapillærkraften. Kast dig ud i forsøget og farv blomsterne med frugtfarve. Og hvis du er rigtig god, kan du endda også bruge kapillærkraften til at farve din rose i flere forskellige farver – så du til sidst har en stor og smuk buket af farvede blomster. Se med her og find ud af, hvordan du gør” – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Farv din egen rose

Naturens kræfter er vilde. Nu kan du bruge kapillærkraften til et sjovt hjemmeforsøg, hvor du farver en hvid rose blå. Bliv klogere på fænomenet, og hvorfor det er muligt at farve blomster med frugtfarve. Vi viser dig, hvordan du gør i videoen.

Hvad skal du bruge?

Forsøget er enkelt og kræver kun få ingredienser. Alt du skal bruge er:

  • En rose (du kan også farve andre hvide blomster)
  • Vand
  • Blå frugtfarve (eksperimenter selv med andre farver)
  • En vase

Se hvordan du gør i videoen!

Hvad er kapillærkraften?

Vandet trækkes op i stilken på trods af tyngdekraften, som ellers trækker alting nedad mod Jordens centrum. Men planter suger vand modsat tyngdekraften ved hjælp af ultratynde rør inde i stilken.

Vandet vil selv “kravle” opad, hvis røret er smalt nok. Det kaldes kapillærkræften. Det sker, fordi vandmolekylerne på grund af overfladespændingen altid gerne vil holde fast i hinanden. Samtidig trækker molekylerne i plantens rør i vandet, og resultatet er, at vandet kravler opad.

Det er det samme, der sker, når du dypper spidsen af et stykke køkkenrulle, og vandet kravler opad i papiret – også her er det kapillærkræfterne, der er på spil.

Kapillærkræfterne er så effektive, at selv meget høje træer kan suge vand helt op i trætoppen.

Eksperimenter selv derhjemme

Som du kan se i videoen, kan du også prøve at farve din rose i flere forskellige farver. Alt hvad det kræver udover ovenstående er:

  • Flere forskellige frugtfarver
  • Store sugerør
  • Nogle klemmer
  • En kniv

Se fremgangsmåden i videoen og eksperimenter med farverne derhjemme. Måske kan du gøre det bedre end Emilie og piloten Søren?

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vil med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere