You tube video

Er det fup eller fakta?

Støder du på fantastiske scienceforsøg på TikTok eller YouTube og bliver i tvivl om, hvorvidt det er fup eller fakta? Få svaret her!

Er det fup eller fakta?

"Kan du gennemskue, om det er fup eller fakta? I dag undersøger vi tre videoer, som jeg er stødt på online. Noget i mig siger, de er en anelse for gode til at være sande, men omvendt ser de også meget overbevisende ud. Se videoen og find ud af, om det er fup eller fakta!" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Er det fup eller fakta?

Du bliver bombarderer med videoindhold, hvis du surfer rundt på TikTok, Instagram eller YouTube. Og nogle gange kan det være svært at gennemskue, om indholdet er fup eller fakta! Denne gang dykker vi ned i tre forskellige eksperimenter, som vi har fundet på nettet, og afgør, om det er fup eller fakta.

1 video: Mønten

Videoen er fup! Det viser sig, at videoen er afspillet bagfra. Det er derfor, at det ligner, at batterierne får mønten til at bevæge sig.

Der er flere ting i opstillingen, som gør, at det ikke kan lade sig gøre.

  • Mønter er ikke magnetiske.
  • Batterier har en negativ- og positiv ende. For at der kan løbe en strøm, kræver det, at begge ender er aktiveret. I denne opstilling bliver begge ender ikke aktiveret, og der kan derfor ikke opstå noget magnetfelt. Batteriet har et lille magnetfelt i sig selv, men det er ikke stærkt nok til at påvirke andre genstande i sig selv.

2 video: Flasken

Videoen er fakta! Dog kræver det de helt rigtige omstændigheder for, at forsøget kan lade sig gøre.

Først og fremmest kræver det, at flasken er tæt på frysepunktet, så molekylerne i væsken lige akkurat ikke har sat sig tæt sammen endnu.

Derudover er det også afgørende, hvilken væske du har i flasken. Vandet i flasken skal nemlig være så rent som muligt. Postevand indeholder mange urenheder, som for eksempel kalk, og disse urenheder vil gøre, at molekylerne i væsken fryser for hurtigt. Hvis man derimod laver forsøget med mineralvand, vil det lykkes, da urenhederne er sorteret fra og derfor ikke forstyrrer vandmolekylerne.

Vil du prøve det selv? For at du skal lykkes med forsøget skal du:

  • Brug mineralvand i stedet for postevand
  • Placer flasken i midten af din fryser ved minus 18 grader
  • Lad flasken ligge i cirka 2 timer og 45 minutter
  • Vær forsigtig, når du tager flasken ud
  • Giv den et ordentligt smæk!

God fornøjelse!

3 video: Plasmakuglen

Videoen er fup! På trods af at plasmakuglen rent faktisk producerer og kan lede strøm, kan man ikke lade sin telefon, ved at sætte laderen på glaskupplen. Dette kan ikke lade sig gøre, da plasmakuglen udsender jævnstrøm og en oplader kræver vekselstrøm.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Abonner på kanalen

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere