you tube video

Har rødhårede superkræfter?

Kan din hårfarve afsløre, hvordan du reagerer på chili, kulde og smerte? Vi undersøger, om rødhårede er født med superkræfter! Se med i videoen og bliv klogere.

Har rødhårede superkræfter?

"Kan din hårfarve afsløre, hvordan du reagerer på chili, kulde og smerte? Jeg har sat mig for at undersøge, om rødhårede er sejere end andre – for det har jeg liiiidt på fornemmelsen, at vi er! Har du en rødhåret ven, som er VILD med stærk mad eller som ALTID fryser? Se videoen – så får du en overraskende og videnskabelig forklaring" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Har rødhårede superkræfter?

Cirka 1-2 procent af verdens befolkning er rødhåret. Rødhårede skiller sig naturligvis ud med deres røde hårfarve, men er der andre egenskaber, som følger med hårfarven? Det undersøger vi i denne video.

Hvorfor får man rødt hår?

Om du bliver rødhåret eller ej afgøres af dine forældres gener. Men dykker man ned i kroppen, er der stor forskel på mængden af melanin i kroppen hos mennesker, der er rødhårede, og mennesker der ikke er rødhårede.

Melanin bliver dannet af små receptorer i kroppen. Kroppen danner fem forskellige typer melanin:

  1. Eumelanin
  2. Neuromelanin
  3. Allomelanin
  4. Pheomelanin
  5. Pyomelanin

Eumelanin danner pigmentfarven i kroppen – og denne type melanin bliver ikke produceret i særligt store mængder hos rødhårede. Derfor har rødhårede også ofte meget lys og sart hud. Da rødhårede mangler eumelanin træder en anden af de fem melanintyper mere i kraft. Den type kaldes phemelanin og er den mere rødlige pigmentfarve. Og det er denne type melanin, der giver den røde hårfarve.

Hvorfor har rødhårede ofte fregner?

Rødhårede mennesker mangler ikke eumelanin – de har bare ikke særlig meget. Den lave koncentration af eumelanin viser sig som fregner og træder frem i huden som små prikker, når huden udsættes for sollys. Henriette, som er pilot på Experiemntarium og med i videoen, har altså en højere mængde eumelanin end Emilie har, da Henriette har flere fregner.

Er rødhårede sejere end andre?

Der er studier, der viser, at rødhårede er bedre til at håndtere stærke madvarer end andre. Så når piloten Henriette ikke synes, at chilien er særlig stærk, er det måske fordi hun er er rødhåret? Dog er der også studier, der viser, at rødhårede er dårligere til at håndtere kulde end andre. Så måske er Emilies hårfarve også årsag til, at Emilies hvin er EKSTRA højt, når hun får den iskolde balje over sig.

Flere studier viser, at rødhårede skal have mindre smertestillende medicin end andre mennesker. Dog kan forskerne desværre endnu ikke forklare årsagerne til studiernes resultater. Nogle forskere mener, at den receptor, der danner melanin, også er en smerte-receptor. Så hvis den er gået i stykker eller opfører sig anderledes hos rødhårede, kan dette være årsagen. Dog er der ikke noget klart og videnskabeligt svar – endnu.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere