you tube video

Når videnskaben opklarer mord

En kemisk blanding kaldet luminol kan hjælpe med at opklare mord. Væsken bliver nemlig selvlysende i kontakt med blod. Men hvordan virker det egentlig? Se videoen nu.

Når videnskaben opklarer mord

"Denne gang undersøger jeg, hvordan man kan opklare et mord ved hjælp af videnskaben sammen med DTU Science Show. Den kemiske blanding luminol bliver helt selvlysende, når den kommer i kontakt med blod – også selvom blodet er vasket væk. Det fænomen kender du måske fra krimiserier, når de opklarer mord? Se hvordan det virker i videoen" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Når videnskaben opklarer mord

Måske har du set en krimiserie, hvor et gerningsted skal sikres for spor. Her leder efterforskerne ofte efter blodspor, men hvis gerningsmanden har været omhyggelig med at vaske blodet væk, kan det være umuligt at afgøre, om der er begået et mord eller ej. Dog er der heldigvis en kemisk blanding kaldet luminol, som afslører blodpletter – også selvom blodet er vasket væk. Men hvordan virker det?

Hvad er luminol?

Luminol er en opløsning, der kan afsløre, om der er blodpletter i et lokale. Når luminolen kommer i kontakt med blod, sker der en kemisk reaktion, så der dannes noget ekstra energi. Denne energi vil opløsningen gerne af med, og det gør den ved at udsende lys.

Måske kender du det fra dig selv? Hvis du har meget energi, tager du måske ud og løber en tur og kommer derfor til til at svede. Det samme sker for den kemiske blanding – den brænder bare energi af ved at udsende lys i stedet for at løbe og svede.

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere