you tube video

Lav 3 sjove påske-ægsperimenter

Her er tre ÆGstra sjove påske-ÆGsperimenter, som I kan lave derhjemme. Se videoen og ÆGsperimenter selv derhjemme.

Lav 3 sjove påske-ægsperimenter

"I dag skal vi lave nogle sjove ÆGsperimenter med æg. I videoen her kan I se mig og min ven Anders, som er pilot på ÆGsperimentarium, dyste på ÆGsperimenter. Og du kan gætte med: Tror du, Anders kan forvandle et almindeligt æg til et flot sølvfarvet æg – blot ved at smide det ned i et glas vand? Og tror du, vi kan få et HELT æg ned i en flaske – uden at det går i stykker?" – Emilie, vært på kanalen.

Se flere videoer her
s

Lav 3 sjove påske-ÆGsperimenter

Er du klar til at påskehygge? Nu viser vi dig tre forskellige ÆGsperimenter, som du kan prøve derhjemme. Se videoen og prøv selv forsøgene sammen med en ven.

Hvad skal du bruge?

Forsøg 1

Til det første forsøg skal du bruge:

  • Et hårdkogt og pillet æg
  • En flaske
  • En tændstik
  • Papir

Forsøg 2

Til det andet forsøg skal du bruge:

  • Et helt almindeligt æg
  • Din styrke

Forsøg 3

Til det tredje forsøg skal du bruge:

  • Et æg
  • En lighter/tændstikker/et levende lys
  • Et glas med vand

Hvordan virker det?

Forsøg 1

Det brændende stykke papir skaber en masse varm luft i flasken. Den varme luft vil gerne stige til vejrs og skubber til ægget, så det hopper. Selvom det er svært at se med det blotte øje, står ægget og hopper lidt – samtidig med at der skabes et undertryk i flasken. Luften uden for flasken forsøger at udligne undertrykket i flasken ved at presse ned på ægget. Og det er dét pres, der får ægget til at hoppe ned i glasflasken.

Forsøg 2

Selvom en æggeskal umiddelbart virker skrøbelig, er det faktisk ikke muligt at ødelægge æggeskallen med sine bare næver, når man trykker den på langs. Æggeskallens form er fra naturenside lavet, så det kun er skrøbeligt på den korte led. Det gør det nemt for kyllingen at hakke sig ud af skallen. Dog er det enormt stærkt på den lange led, så ægget kan tåle fald og stød.

Forsøg 3

Når ægget bliver dækket af sod, bliver det sort. Den sorte farve er i virkeligheden kulstof, som lægger sig på ydersiden af æggeskallen. Kulstof er vandafvisende og skubber vandet omkring æggeskallen væk. Der opstår derfor en lille luftlomme omkring skallen. Når lyset udefra rammer ægget gennem både vand og luftlommen, ser vi det pludselig som sølv i stedet for sort. Vores øjne bliver altså snydt!

Vil du se mere?

Tjek vores YouTube-kanal ud, hvor vi undersøger forunderlig videnskab og laver sjove eksperimenter. Mange af forsøgene kan du lave selv derhjemme, og vi uploader jævnligt nye videoer på kanalen.

Er du vild med at eksperimentere, så tjek alle vores eksperimenter ud her.

Se mere