Zzz... ZZZZ... zz..

Hvorfor drømmer vi?

Kan du huske, hvad du drømte i nat? Få svaret på hvorfor, hvornår og hvor meget vi drømmer - og bliv klogere på, om blinde mennesker egentlig også drømmer.

Hvor ofte drømmer vi?

Nogle gange kan vi huske dem, og andre gange kan vi ikke. Du har måske hørt andre sige, at de aldrig drømmer, men et voksent menneske drømmer typisk 4-6 forskellige drømme hver nat – og drømmene kan faktisk fylde helt op til to timer af den samlede nattesøvn.

Det betyder, at du i løbet af et langt liv vil bruge omkring 2100 dage på at drømme – hvilket svarer til 6 år af dit liv.

Hvornår og hvorfor drømmer vi?

Drømme og søvn er to ting der uundgåeligt hænger sammen. For at forstå hvornår og hvorfor vi drømmer, er det vigtigt at dykke ned i søvnens fire faser:

Fase 1
Søvnens første fase er den lette søvn. Det er her musklerne begynder at slappe af. Dog er det også i denne fase, at du PLUDSELIG kan opleve et spjæt fra din krop, hvis din krop ikke var helt klar til at falde til ro alligevel.

Fase 2
Når du når søvnens anden fase, er du faldet helt i søvn. I denne fase falder din kropstemperatur, og dit åndedræt bliver langsommere. Dog sover du stadig ret let. Denne fase udgør cirka halvdelen af menneskets samlede søvn på en nat.

Fase 3
Har du nogensinde prøvet at vågne og være helt i tvivl om, hvor du er?! Hvis du kan nikke genkendende til det, er du helt sikkert blevet vækket i den tredje søvnfase. Denne søvnfase kaldes den dybe søvn. Det er her pulsen er langsomst og blodet strømmer til musklerne ud i din krop, så de kan opbygge ny styrke til næste dag. I denne fase er du så langt væk, som du overhovedet kan være, og det er også derfor, at du med garanti er helt tummelumsk og groggy, hvis du bliver vækket i denne fase.

Fase 4
Den fjerde og sidste fase kaldes REM-søvnen og er ret speciel! Det er nemlig i denne fase, at din hjerne skal have styr på ALLE de indtryk og tanker, som du har fået i løbet af dagen. I denne fase er din hjerneaktivitet på sit højeste, og forskere mener, det er her, alle dine minder bliver lagret på din indre harddisk. Du bearbejder altså alle de indtryk, du har fået, i løbet af natten i den sidste søvnfase – gennem drømme.

De fire faser skal ses som en cyklus, altså noget der går i ring. Og man kan faktisk have helt op til fem søvncyklusser i løbet af en god nats søvn.

Hvorfor husker vi ikke alle vores drømme?

I REM-søvnen drømmer vi flere drømme i løbet af natten. Men hvorfor kan vi så ikke huske alle drømmene?

Faktisk er der stor sandsynlighed for, at du kan huske din drøm, hvis du vågner midt i drømmen eller LIGE efter. Hvis du vågner fem minutter efter en drøm, vil du typisk kun kunne huske 50% af drømmens indhold. Og hvis du vågner 10 minutter efter, vil du kun kunne huske cirka 10%.

Så årsagen til, vi ikke kan huske alle de drømme, vi har haft i løbet af en nat, er, at vi ikke vågner så meget i løbet af natten.

Drømmer blinde?

Det viser sig, at blindes drømme afhænger af, hvornår de har mistet synet. Hvis man er født blind, drømmer man ikke i billeder på samme måde som mennesker, der kan se. I stedet bruger blinde de samme sanser, som når de er vågne. Deres drømmeverden er derfor i høj grad bygget op af høre- og følesansen.

Lidt anderledes ser det ud, hvis man har kunnet se og senere mister synet. Hvis man mister synet efter 10-årsalderen, vil man stadig kunne drage glæde af synssansen og danne visuelle billeder i sine drømme resten af sit liv. Men børn, der mister synet før, vil have svært ved at bruge synssansen i drømmene fremadrettet.

Drømmetydning

Selvom det ligger langt fra en rationel og videnskabelig tankegang, har mennesket tolket og tillagt sine drømme stor betydning siden Oldtiden – et fænomen man kalder drømmetydning.

Drømmer du for eksempel, at du taber alle dine tænder, skulle det være et tegn på, at du har mistet balancen i enten dit fysiske eller mentale liv. Drømmer du om slanger, skulle det være en opfordring til at være åben over for nye muligheder. Og møder du en sød hund i drømmeland, er det et tegn på loyalitet i din vennegruppe – men bider den dig derimod, opstår der måske snart en konflikt i gruppen.

Test din viden om drømme

Er du blevet drømmeekspert? Test din viden om drømme i vores quiz om drømme.

Nysgerrige på andre fænomener?

Er du nysgerrig på andre sjove fænomener i kroppen, så tag en tur på Experimentarium med din familie, og udforsk din seje krop i vores udstilling Under Huden. Læs meget mere om udstillingen lige her.

Se mere