Hvor stort klimaaftryk har vores mad?
Bliv klogere på din adfærd og find ud af, hvor stort et klimaaftryk du sætter på Jorden, og hvor godt du bekæmper madspild.
Det, vi spiser og drikker, har betydning for vores klimaaftryk. Det er blandt andet fordi produktion, forarbejdning og transport af vores fødevarer medfører udledning af drivhusgasser. Det kalder man fødevarernes klimaaftryk.
Vores forbrug af fødevarer udgør omkring 25 procent af den samlede klimabelastning per person i de vestlige lande. Madens klimaaftryk kan typisk reduceres med 20-35 procent ved at reducere mængden af animalske fødevarer. Derfor er netop dét at spise mere planterigt og mindre kød helt centralt i de nye kostråd.
I Danmark spiser voksne på mellem 18-75 år i gennemsnit over 1 kilo kød om ugen, mens kostrådene siger, at vi skal sigte efter 350 gram om ugen. Vi spiser altså langt mere kød, end kostrådene angiver.
Klimaaftrykket fra en fødevare bestemmes ud fra en vurdering af, hvor mange drivhusgasser der bliver udledt i forbindelse med de mange ’trin’, der skal til, for at få fødevaren eller maden produceret og hen til dit spisebord. Man laver såkaldte livscyklusvurderinger.
I januar 2021 fik Danmark nye kostråd. Som noget helt nyt viser de nye kostråd vejen til, hvordan man spiser både sundt og klimavenligt.
Kostrådene tager afsæt i et omfattende vidensgrundlag udarbejdet af forskere fra DTU Fødevareinstituttet og er med til at fremme sunde og klimavenlige kostvaner blandt danskerne.
Test din viden og tag quizzen om klimakostrådene her.
Tager du mere mad på tallerkenen, end du spiser? Nægter du at spise rester, eller elsker du at trylle med resterne dagen efter? Kig dig selv efter i sømmene – for hvert år smider vi 247.000 ton mad ud derhjemme!
Jeg ER en madspilder:
Jeg er IKKE en madspilder:
Hvert år bliver der smidt mere end 814.000 ton spiseligt mad ud i Danmark. Mad der kunne være spist, men som ender i skraldespanden, og dermed belaster klimaet mere end nødvendigt.
Omkring 35 % af madspildet sker hjemme hos os selv. Det meste madspild består af frugt og grønt (41 %), kød (24 %) samt brød og kage (20 %). Resten af madspildet sker, før maden overhovedet bliver solgt, dvs. i processen fra produktion til salg. Det kan for eksempel være under dyrkning og produktion, transport, håndtering og indpakning i butikker samt tilberedning og servering i restauranter. Det kan også være, fordi varerne ikke når at blive solgt før deres udløbsdato.
FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling har som målsætning at halvere madspildet inden 2030. Spild af mad har nemlig store miljø- og klimamæssige konsekvenser. Og det er noget, som vi alle kan være med til at undgå.
Fødevarestyrelsen, under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har bidraget med fagligt indhold og ideer til aktiviteten.
Miljøstyrelsens udgivelser ”Undgå affald, stop spild” nr. 13 (2017), 17 (2018), 24 (2021), 25 (2021) samt 26 (2021).
Teuber, R., & Jensen, J. D. (2016).
Food losses and food waste: extent, underlying drivers and impact assessment of prevention approaches. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet. IFRO Rapport Nr. 254.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.