Pyramiderne blev ikke bygget af slaver, påstår et arkæologisk forskerhold med Zahi Hawass i spidsen. Fund ved Keops og Chefren (billedet) underbygger hans påstand.

Bygget af frie mænd

Pyramider blev ikke bygget af slaver

De egyptiske pyramider blev bygget af frie mænd – og ikke af slaver. Det mener egyptiske forskere med Zahi Hawass i spidsen at have påvist.

Beviset på, at pyramiderne blev bygget af frie mænd, blev fundet ved ved de to berømte pyramider: Keops og Chephren. Og hvad er beviset så?

Begravet tæt på faraoen

Det er rester af grave. De er lavet af mursten af mudder og er cirka 4.500 år gamle. I gravene lå der et dusin skeletter, velbevaret af sandet. Der var også krukker til øl og brød, som de døde skulle have glæde af i livet efter døden.

Skeletterne lå på en speciel måde. Deres hoveder var rettet mod vest, mens deres fødder pegede mod øst. Det var sådan, man skulle begraves ifølge den ældgamle egyptiske tro.

Men hvordan beviser det, at pyramiderne var bygget af frie mænd? Sagen var, at gravene var placeret tæt på pyramiderne.

I den ene af dem, Keops-pyramiden, som i øvrigt er blandt verdens syv vidundere, er farao Keops begravet. Og derfor kan det så godt som udelukkes, at disse mennesker, hvis rester man nu har fundet, kunne have været slaver. Slaver ville nemlig aldrig få lov til at ligge så tæt på kongen.

Vigtigt for myndighederne at frie mænd byggede pyramiderne

Lignende fund blev i øvrigt gjort i 1990. Dengang var det ikke arkæologer, men en turist, der fandt gravene.

De egyptiske myndigheder har længe kæmpet imod, hvad de kalder myten om, at pyramiderne blev bygget af slaver. Sådan bliver det nemlig ofte fremstillet i for eksempel Hollywood film.

Og de egyptiske myndigheder mener, at det underminerer de færdigheder, som konstruktionen af pyramiderne krævede.

Men selv hvis alle pyramide-byggere var frie mænd, var deres skæbne temmelig skæbnesvanger. De arbejdede så hårdt, at mange af dem døde under arbejdet og blev begravet på stedet. Og den dag i dag kan man bl.a. se tegn på leddegigt i deres knogler.

Bragt den 16. januar 2010 i Videnskabens Verden på P1.

National Geographic: Portræt af Zahi Hawass.

Se mere