6 vigtige kærlighedshormoner
Kærlighed og forelskelse er ren kemi - her er seks hormoner og signalstoffer, der bobler rundt i kroppen ved romancer.
Når der er amoriner i luften, sker der mange fantastiske ting i kroppen. Vi får sommerfugle i maven og det føles, som om man flyver på en lyserød sky. Men hvad sker der rent faktisk inden i os, når vi er forelskede og føler kærligheden?
Det handler om hormoner…
Testosteron er et kønshormon, der giver manden maskuline karaktertræk. Kvinder producerer også små mængder testosteron, der booster sexlysten. Får kvinden brug for et ekstra boost, kan manden give det videre i spyttet gennem et hedt kys.
Noradrenalin er et stresshormon, der er ansvarlig for den nyforelskede følelse. Stoffet giver dig hjertebanken og svedige hænder blot ved tanken om din udkårne.
Dopamin er belønning fra hjernen, der gør dig glad og opstemt, når du ser din partner. Dopaminen udløses kun så længe, at forholdet er nyt og spændende. Stoffet udløses også af kokain.
Serotonin er et signalstof, der falder under nyforelskelsen, så vi holder fokus på vores eneste ene. Samme tilstand findes hos mennesker med tvangshandlinger. Det forklarer, hvorfor du bliver helt besat af din partner og ikke kan tænke på andet. Når serotonin-niveauet bliver normalt, er den nyforelskede fase ovre.
Kærlighedshormonet binder dig sammen med din partner, efter at nyforelskelsen har lagt sig. Stoffet udløses gennem orgasme og berøring af brystvorterne. Stoffet stiger også hos ammende kvinder og knytter mor og barn tættere sammen.
Vasopressin er et hormon, der ligner oxytocin. Det udløses via kropskontakt og gør båndene stærkere mellem to mennesker.
Læs mere om hvad der sker i hjernen, når vi bliver forelskede
Hvis du gerne vil vide mere om kroppen, kan du besøge vores udstilling Under Huden. Her er der rig mulighed for, at lære mere om kroppen, organer og de mikroorganismer der lever inde i os.
Denne artikel blev bragt første gang i februar 2014.
Skrevet af Anne Friis-Holm Egfjord 30. april 2019
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.