Derfor er mennesker længere tid om at vokse

Menneskebabyer vokser langsomt sammenlignet med andre arter

BIT TE SMÅ

Derfor er vi så længe om at vokse

Vi mennesker er dobbelt så længe om at vokse og blive fuldt udviklede som vores nære slægtninge i dyreverdenen. Forskning viser, at det er vores sultne hjernes skyld.

Mennesker er langsomme om at vokse og udvikle os. Når en kalv bliver født, kan den i løbet af kort tid stå på sine ben, mens det tager næsten et år for os. Chimpanser og andre aber udvikles dobbelt så hurtigt som mennesker, og faktisk minder vores udviklingshastighed mere om reptilernes end andre pattedyrs. Hvorfor?

Hjernen kræver

Svaret på menneskets langsomme udvikling, er vores glubske og energikrævende hjerne.

”Menneskehjernen bruger en enorm mængde energi på at vokse og udvikle sig i barndommen. Vores kroppe har simpelthen ikke råd til at vokse hurtigere, fordi hjernen sluger så meget brændstof,” siger Christopher Kuzawa, professor i antropologi ved Northwestern University. Han har studeret mysteriet bag vores langsomme opvækst i en undersøgelse.

Ikke meget tibage til at vokse

Samme undersøgelse viser, at vi som 4-årige bruger godt 66 procent af kroppens samlede energiforbrug på at udvikle hjernen. Det efterlader naturligt nok ikke meget energi tilbage til resten af kroppen. Forskerne har kigget nærmere på glukose, der er kroppens brændstof. De er nået frem til deres resultater ved at undersøge, hvor meget glukose hjernen optager og sammenligne det med, hvor meget kroppen vokser i samme periode.

”Over tid har den menneskelige udvikling indstillet sig på, at hjernen er dyr i drift. Derfor vokser vi langsommere end vores slægtninge i dyreverdenen,” siger Christopher Kuzawa.

Mere nysgerrig på menneskekroppen? Kig fordi Experimentarium og besøg vores udstilling Under Huden

Hvor gammel bliver du? Tag vores alderstest – hvis du tør!

Se mere