Zzz.. ZZzzzz..

Guide til den perfekte middagslur

Dine øjenlåg er tunge, og dine batterier trænger til at blive ladt op. Men hvordan gør du det bedst? Vi giver dig en guide til den perfekte middagslur.

Guide til den perfekte middagslur

Du kommer hjem fra en laaang dag og kan endelig slå benene op. Dine øjenlåg bliver tungere og tungere, og du kunne godt bruge en lille morfar. Men er det egentlig en god íde at sove til middag? Og hvor lang tid bør man sove for at blive frisk og ikke bare mere træt?

Den optimale længde

Længden af middagsluren er afgørende for, om du vil føle dig mere eller mindre frisk, når du vågner:

”20-25 minutter vil være den optimale længde på en lur. Sover du længere end det, vil du komme ned i den dybe søvn med mindre hjerneaktivitet, og derfor vil du føle dig groggy, når du vågner. Det er det, man kalder søvninerti,” fortæller Mikael Rasmussen, søvnkonsulent ved Center for Stress og Trivsel, til Samvirke.dk.

Hvis du styrer tiden med en alarm, skal alarmen ringe 25 minutter efter, du forsøger at falde i søvn:

“Man kan let have opfattelsen af, at man aldrig faldt helt i søvn, men gevinsten vil være det samme, og du ville formentlig også sove for længe, hvis tiden først starter, når du er faldet helt i søvn,” siger Mikael Rasmussen.

Det optimale tidspunkt på dagen

Også tidspunktet for din middagslur kan være afgørende for din døgnrytme. Mikael Rasmussen påpeger, at du skal tænke dig om en ekstra gang, hvis du tager en middagslur efter kl. 16.00:

”Tager du en lur efter klokken fire, vil det tage noget af det søvnpres, som skulle være opbygget til nattesøvnen. Det gør det svært at falde i søvn, når du skal sove om natten,” siger Mikael Rasmussen.

Optimalt skal din middagslur ligge mellem kl. 13.00 og 15.00. Dog bør du droppe middagsluren, hvis du oplever problemer med søvnløse nætter og kæmper med nattesøvnen generelt.

Middagslurens faser

1 minut – Nikket

Dine nakkemuskler har givet slip, og du vågner ved et pludseligt ryk (højst sandsynligt foran fjernsynet). Det var vist ikke helt meningen, at du skulle have en lur – men du kunne måske godt trænge til en?

10 minutter – Afslapning

Du har lagt dig ordentligt til rette. Din krop slapper af, falder til ro, og du når lige akkurat at få oparbejdet ny energi.

20 minutter – Den perfekte lur

Når du runder de 20 minutter, har du for alvor fået ny energi, og nervesystemet er faldet helt til ro. Efter 20 minutter i drømmeland er du endnu ikke nået ned i den dybe søvn, og du vil derfor stadig være frisk, når du vågner.

30 minutter – Dybere søvn

Hvis du vågner nu, er du netop nået ned i den dybe søvn. Derfor vil du højst sandsynligt føle dig uoplagt og groggy, og kampen for at komme i gang igen vil være hård.

90 minutter – Den gode men farlige lur

På dette tidspunkt vil du have passeret den dybe søvn og vil typisk sove overfladisk. Det betyder, at du vil være frisk, når du vågner. Til gengæld gambler du med din døgnrytme, og du risikerer at få svært ved at falde i søvn i aften.

Det gode argument for middagsluren

Noget tyder på, at en morfar ikke blot er rar – den er også god for dig. Et studie foretaget af amerikanske forskere fra University of California, Berkeley, viser, at en middagslur har en positiv indvirkning på din indlæringsevne.

“En middagslur kan løfte dig til et højere niveau i forhold til før, du faldt i søvn,” siger Matthew Walker, lektor og ph.d. i psykologi ved University of California, Berkeley.

Udtalelsen baserer sig på et forsøg, hvor forskerne delte 39 personer op i to forskellige grupper. Begge grupper blev ved middagstid udsat for svære indlæringsøvelser, som skulle stimulere hippocampus – den del af hjernen, som spiller en afgørende rolle i at huske fakta. Begge gruppers testresultater lignede hinanden og kunne sammenlignes.

Den ene gruppe skulle forblive vågen, imens den anden gruppe tog en lur klokken 14.00 på halvanden time. Klokken. 18.00 blev de to grupper udsat for endnu en test. Resultatet viste, at gruppen der havde taget sig en middagslur klarede testen en del bedre end gruppen, der havde holdt sig vågen.

”Gruppen, der fik en lur, var sidst på dagen omtrent 20 procent bedre i forhold til den gruppe, der ikke sov,” fortæller Mattew Walker til Videnskab.dk.

Nysgerrig af natur?

Læs artiklen 6 forbløffende fobier eller bliv klogere på vores udstilling Under Huden og besøg os for meget mere finurligt fakta.

 

 

Se mere