Sådan startede Experimentarium
Vi har været tankevækkende siden 1991 og udforsket verden gennem naturvidenskab og teknologi. Idéen til Experimentarium opstod i USA. En mand stillede sig selv spørgsmålet: Hvorfor har Danmark ikke et science center?
Under en rejse i USA i 1980’erne besøgte Esben Dragsted, Egmont Fondens daværende bestyrelsesformand, en række store science centre. Han var fascineret ved synet af de mange børn og unge, som havde en sjov dag, mens de lærte om naturvidenskab og stillede spørgsmål til verden omkring sig.
Esben Dragsted stillede sig selv spørgsmålet: Hvorfor har Danmark ikke et science center? Et sted, hvor børn og unge kan lege sig til viden. Hvor de kan være aktive og ikke bare skal læse og lytte til, hvad andre fortæller. Hvor det altid er sjovt at blive klogere.
Da han kom hjem, gik han straks i gang med at med at få andre med på idéen om at bygge et dansk science center. I 1984 indledte han et samarbejde med daværende undervisningsinspektør Jannik Johansen. Jannik Johansen blev senere den første formand for Experimentariums bestyrelse (1986 til 2016).
Esben Dragsted var ikke en hr. hvem-som-helst. Han var formand for Egmont Fonden, som blandt andet støtter projekter, der skal give skolebørn lyst til at lære. Men han vidste, at Egmont Fonden ikke kunne støtte et science center, bare fordi han selv syntes, det var en god idé.
Han var nødt til at kunne vise, at det var realistisk at designe og bygge et science center og at gæsterne ville komme. Han vidste også, at der skulle rigtig mange penge til, og at de langt fra kunne komme fra Egmont Fonden allesammen.
Derfor samlede han en håndfuld rigtig skarpe hjerner, som kunne hjælpe ham med at gøre idéen om et dansk science center realistisk.
Med rapporten “Et Dansk Science Center?” fik de i 1986 overbevist Egmont Fonden om, at et science center var en fantastisk måde at vække børn og unges fascination for naturvidenskab og teknologi. Så var grunden lagt!
Det næste skridt var at undersøge, om gæsterne ville komme til en interaktiv udstilling om naturvidenskab.
Udstillingen “Menneske – her er din krop” åbnede i København i 1988 og varede i tre måneder. Hele 71.900 gæster besøgte udstillingen. Konceptet holdt!
Nu tilbød Egmont Fonden 25 millioner kroner til drift af det nye science center i de første år. Tuborg Bryggerier A/S ville stille en sodavandstappehal i Hellerup gratis til rådighed i 20 år og Undervisningsministeriet lovede 10 millioner kroner til etableringen.
Det var en rigtig god og lovende start. Men der skulle mange flere penge til for at byggeriet kunne sættes i gang.
Den første direktør, Asger Høeg, fik opgaven med at skaffe pengene – 56 millioner kroner. Det nye science center fik også sit navn – Experimentarium.
I 1988 blev Experimentarium-projektet præsenteret for 100 personer fra Danmarks største fonde, virksomheder og forskningsinstitutioner. De 56 millioner kroner kom hurtigt i hus.
Første spadestik til byggeriet blev taget og den 9. januar 1991 kunne Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik indvie Experimentarium.
Sloganet var ”Du bliver sjovt nok klogere”.
Lånet af Tuborgs tappehal i Hellerup strakte sig over 20 år og udløb i 2011. Men allerede i 2008 lykkedes det med donationer fra Gentofte Kommune, Augustinus Fonden, Villum Kann Rasmussen Fonden, Oticon Fonden, Thomas B. Thriges Fond, DI samt Industriens Arbejdsgivere i København at købe tappehalsbygningen.
For første gang var Experimentarium herre i eget hus!
8 millioner glade gæster senere var Experimentarium slidt ned. Det blev besluttet at bygge et nyt Experimentarium – et science center i absolut verdensklasse.
Experimentarium lukkede i 2014 og blev i en periode erstattet af Experimentarium City på Papirøen i Københavns Havn.
Under ledelse af den nye direktør, Kim Herlev, gik ombygningen af Tuborgs gamle sodavandstappehal og udviklingen af en ny udstilling i gang. En brand forpurrede den planlagte åbning i 2016 med flere måneder, men målet blev nået..
Den 26. januar 2017 åbnede det nye Experimentarium. Udstillingsarealet var fordoblet og på åbningsdagen kunne gæsterne indtage hele 16 interaktive udstillinger om lys, vand, sæbebobler, kroppen, energi og meget mere. Blandt udstillingerne var også verdens første interaktive biograf baseret på bevægelsesteknologi.
Experimentarium er hele Danmarks science center. Vi har været tankevækkende siden 1991 og udforsket verden gennem naturvidenskab og teknologi sammen med millioner af børn og voksne.
Vi vil transformere den måde vores gæster oplever og forstår naturvidenskaben og teknologiens betydning i vores liv. Vi aktiverer videnskabsmennesket i os alle og klæder vores gæster på til at stille spørgsmål, og sætte spørgsmålstegn ved de svar de får.
Vi tror på, at viden og nysgerrighed spirer bedre, hvis gæsterne selv har en finger med i spillet. Derfor må alt røres på Experimentarium, og derfor går læring og leg altid hånd i hånd. På den måde gør vi det komplekse vedkommende, og vores gæster klogere på verden.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.